Tratarea lemnului – “home made” pentru acvariu

Posted by

Dincolo de pasiunea pentru acvaristica ce determina multe persoane sa realizeze si sa continue sa ingrijeasca un acvariu in casa, exista si alte motive pentru care cineva iti doreste un acvariu in propria casa. Insa indiferent care ar fi motivul pentru ai a ales sa ai un acvariu in casa, sunt sigura ca unul din cele mai importante aspecte , este ca acvariul sa iti inspire o stare de bine, asadar el trebuie sa aiba un design cat mai natural.

Un acvariu trebuie sa fie decorat cu podoabe ce stralucesc in apa. Acestea pot sa fie pietre de diferite marimi sau culori,cu pereti despartitori, plante, sau lemn.

Stim cu totii ca a avea un acvariu si a-l intretine este destul de costisitor. Daca ti-ar placea sa-ti decorezi acvariul cu diverse podoabe, printre acestea se numara si lemnul, insa ti se pare destul de costisitor, afla ca poti avea un acvariu superb cu buget redus. Poti sa economisesti bani frumosi, incearcand sa-l decorezi cu cioate frumoase gasite in curtea casei, copacii de pe langa bloc, in livada, sau din padure. Cu putina rabdare poti creea decoruri superbe si naturale

Lemnul adus din natura trebuie tratat inainte de a fi pus in acvariu si apentru a elimina bacteriile patogene, a fungilor si mucegaiurilor, a taninilor si altor acizi ce pot modifica parametri chimici sau culoarea apei. Pentru tratarea lemnului acasa, trebuiesc urmati trei pasi simpli :

1. Alegi bucatile de lemn pe care le-ai gasit in natura si ti-au placut si le cureti de coaja care se desprinde usor.

2. a) Daca bucatile de lemn nu sunt uscate acestea se lasa afara, sa se usuce la soare (presupunand ca este un timp calduros si nu te grabesti cu amenajarea). Daca insa nu ai prea mult timp la dispozitie si nici vremea nu ne ajuta, uscarea lemnului se face in cuptor, timp de cateva ore la o temperatura redusa, astfel incat sa nu ia foc lemnul …

b) Daca lemnele sunt deja uscate este bine sa fie inmuiate intr-un recipient cu apa timp de cateva zile, pana cand cioatele ramase incep sa nu mai pluteasca.
3. Dupa cateva zile in care lemnul si-a tot schimbat culoarea, acesta se fierbe timp de cateva ore, in mai multe ape. In apa se pun cateva linguri de sare neiodata, iar apa se schimba de cate ori se coloreaza. La ultimele doua fierberi nu se mai pune sare.
Fierberea va ajuta si la inmuierea mai puternica a lemnelor, in cazul in care acestea tot mai plutesc dupa ce au stat cateva zile in apa.

Cele mai recomandate specii , sunt vita de vie, salcia, prun, mar … in general foioase. Conifere elimina rasina si din acest motiv nu sunt utilizate sau recomandate pentru acvarii. Aveti grija la copacii din livezile cu pomi fructiferi pentru ca acestia sunt stropiti cu diverse substante toxice, substante ce intra in interiorul lemnului, eliminandu-se mai apoi in acvariu.

Spor la treaba!