Sfaturi pentru amenajarea unui acvariu daca esti incepator

Posted by

Nu am acvariu de pesti sau acvarii de pesti acasa, dar am studiat indelung importantele aspecte referitoare la tot ceea ce tine de acvariu, de la amenajarea sa pana la hrana pe care o consuma pestisorii. Si cei care sunt la inceput, in acest caz, trebuie sa ceara parerea unor experti daca doresc ca speciile de pesti de acvariu sa supravietuiasca. Zic asta pentru ca exista numeroase sfaturi pe internet, pe diverse site-uri, care s-ar spune ca sunt oferite de cunoscatori ai domeniului acvaristicii, dar defapt sunt multi care doar isi dau cu parerea sau poate ca nu stiu in ce subiect de discutie s-au bagat. Motiv pentru care, recomandarea mea este ca sfaturile sa le primesti de la persoane care cunosc si sunt autorizate, nicidecum sa asculti la tot ceea ce gasesti pe internet, pentru ca multe informatii, foarte probabil, sunt deloc utile si / sau eronate.

Sunt multi cei interesati in achizitia unui acvariu, dar care nu cunosc nimic despre intretinerea unui bazin cu pesti sau la cum trebuie amenajat, astfel incat sa creeze spatiul propice pentru speciile pe care doreste sa le aduca in acvariu. Si multi au trecut prin experienta de a avea un acvariu de pesti, pe care l-au abandonat la scurt timp, deoarece nu au avut absolut deloc grija de acvariu si de micii inotatori. In acest sens, am sa va ofer cateva sfaturi utile pe care le-am primit si eu de la niste experti in acvaristica, care cu siguranta va vor fi utile voua, incepatorilor.

In primul rand, ce este de facut la inceput este foarte important si anume alegerea acvariului pe care sa il amplasezi in locul potrivit din apartament sau locuinta. Exista acvarii care au marimi si forme diferite, de aceea conteaza foarte mult ce fel de bazin iti achizitionezi, ca sa stii mai departe ce mediu trebuie creat si ce pesti sunt potriviti in acel mediu. Acvariile de apa dulce pot fi de forma dreptunghiulara, ovala sau in forma de bol. Foarte comune sunt cele dreptunghiulare, care sunt mai usor de intretinut si in care poti sa aduci o gama variata de pesti. Exista, de asemenea, si acvariile de apa sarata, dar recomand ca alegerea de inceput sa fie cea cu apa dulce, pentru ca in acest caz nu trebuiesc cunostinte foarte vaste legate de acvaristica. Foarte importanta ca si reper in alegerea acvariului este dimensiunea acestuia exprimata in litri, deci cantitatea de apa care incape intr-un bazin. Recomandat este acvariul de dimensiuni mai mari intru-cat apa acestuia va fi schimbata mai rar decat cea a unui acvariu mai mic si o alegere potrivita este cea care include kit-ul pentru incepatori compus din intregul sistem al acvariului (sistem filtrare / recirculare/ oxigenare al apei, sistem de incalzire, sistem de iluminare) si termometrul adeziv si un mic minciog. Acest kit este cel mai util unui incepator si pe acesta il recomand cu incredere.

Urmatorul pas dupa ce ai ales deja acvariul , este acela al alegerii decoratiunilor si accesoriilor pentru acvariu. In aceasta privinta, trebuie sa fii foarte atent si echilibrat, in sensul in care nu poti incarca pana la refuz acvariul si sa vrei dupa aceea sa aduci si multi pesti cu care sa completezi mediul pe care il creezi. Cu accesoriile si decorul ales poti imbunatati aspectul acvariul. Decoratiunile pot fi atat naturale, cat si artificiale. Cea mai buna recomandare pe care o fac pentru un incepator este alegerea unora artificiale, pentru ca proasta alegere a decoratiunilor naturale care includ plante si nu numai, poate duce in definitiv la moartea pestilor. Pentru inceput, tot ceea ce ai nevoie este: pietris pentru a pune pe fundul acvariului, pietris cu aspect cat mai natural si cu o granulatie mai mare ca sa fie curatat mai usor ( pentru un bazin de pana la 100 litri, 2 pungi de pietris sunt de ajuns); plante artificiale care imita foarte bine pe cele naturale ( indeosebi cele verzi ca si culoare sunt ceea ce eu recomand); imitatii de piatra care sa fie cat se poate de asemanatoare cu cele reale si imitatii ale unor radacini ( evita sa pui in acvariu fel si fel de imitatii ale unor animale pentru ca nu vor asigura un aspect vizual natural al acvariului); folie decorativa care are ca imprimeu diverse plante, sa zicem, din mediul acvatic (aceasta se lipeste pe spatele bazinului, ca sa creeze un aspect cat mai natural).

Dupa ce deja ai facut alegerile bune de pana acum, urmeaza sa iti iei pestii potriviti pentru bazinul tau cu apa dulce. Voi recomanda pesti care nu costa mult si care se intretin usor. O specie foarte des intalnita in acvarii sunt Guppy, foarte indragiti si foarte colorati. Sunt usor de intretinut si deloc pretentiosi. In general, acestia prefera sa fie in compania pestilor din aceiasi specie, dar nu inseamna ca trebuie sa ai in acvariu doar pesti Guppy. Pestele cu spada, cum i se mai spune lui Xipho, este tot o alegere buna pentru inceput, este prietenos si pasnic si, la fel ca si specia Guppy, deloc pretentios si usor de intretinut. In continuare, ce mai poti sa alegi daca esti incepator in ale acvaristici sunt urmatoarele specii de pesti: Scalarul, pestele cel mai potrivit pentru cei aflati la inceput, un peste caracterizat prin coloritul sau deosebit, un peste linistit si pasnic; pestii sanitari foarte des intalniti in majoritatea bazinelor cu apa dulce, au cel mai redus efort de intretinere si sunt foarte adaptabili la mediu. Alte specii pe care le poti cumpara sunt specia Tetra, pesti zebra si Molly.

Amenajarea unui acvariu nu este ceva greu de realizat si foarte important este cum il aranjezi, pentru ca nu se face asa, oricum. Inainte de toate, trebuie curatat foarte bine acvariul, dar fara sa folosesti vreo solutie anume de curatare. Apa calduta ajuta in acest sens. Imediat dupa acest pas, trebuie sa speli nisipul in cat mai multe ape, ca sa fie perfect lipsit de alte impuritati si apoi turnat la fundul acvariului, nu neaparat intr-o forma regulata. Dupa ce ai asezat pietrisul, urmeaza sa montezi restul de accesorii pe care le doresti in propriul tau acvariu. Dar pompa submersibila si termometrul, in aces caz, nu trebuiesc uitate. Recomand, bineinteles, sa nu fie pornite inainte de umplerea propriu-zisa a bazinului cu apa. Pentru ca apa se intampla sa aibe si un continut anume de clor, recomandata si foarte utila este solutia Tetra Aqua Safe, care va neutraliza clorul si altele existente in apa. Pentru curatirea ulterioara a apei, cea mai recomandata este solutia Metifish, in care componentul de baza este Albastrul de Metil. Dozajul, in ambele cazuri mentionate, este foarte important, de aceea trebuie sa citesti cu mare atentie ce scrie pe flacon. Dupa ce s-au facut toate procedurile de tratare a apei si dupa ce ai umplut bazinul, urmeaza sa pornesti pompa de recirculare care sa functioneze pana la 48 de ore sau chiar mai mult, pentru inceput. Temperatura apei trebuie sa se situeze in intervalul 23 – 27 grade Celsius.

Pentru ca am spus ca intretinerea unui acvariu mai mare se face mai usor, o data pe saptamana trebuie schimbata o treime din apa din acvariu. Iar temperatura apei trebuie neaparat sa fie apropiata de cea din acvariu, nici prea rece, nici fierbinte. Dupa ce s-a inlocuit o mare parte din apa din bazin, ca si la inceput, trebuie sa o tratezi cu substantele despre care ti-am vorbit deja. Un ajutor pentru a curata murdaria instalata pe fundul acvariului este un mic aspirator pe care il poti folosi. Carbunele activ din bazin trebuie schimbat o data la maxim 60 de zile. Nu este recomandat a se aduce in acvariu alte decoratiuni decat cele pe care le gasesti in magazinul de specialitate. Pe timpul serii, este necesar ca lumina sa fie inchisa, pentru ca si pestii au nevoie de odihna intru-cat si ei au ciclul de zi / noapte ca si alte vietuitoare. Daca se va intampla ca un peste sa nu se comporte normal, este recomandat sa fie izolat intr-un recipient cum ar fi un bol. Dupa ce isi revine, poate fi pus la loc, in acvariu. Ca si ultima recomandare, mai spun doar ca grija exagerata si curatenia mai mult decat necesara nu va face un bine pestilor, ci chiar le va aduce ghinion, dar daca urmaresti cu atentie pasii pe care ti i-am enumerat, totul va decurge fara urmari de asa natura.

Daca doresti sa iti cumperi un acvariu mare, cere parerea unui specialist sau consulta parerea unei persoane avizate, pentru ca nu tot ceea ce citesti pe internet este real, de folos sau scris de catre un expert in acvaristica. Recomandarile ti le-am facut deja cunoscute, acum ramane la aprecierea ta ce ti se potriveste daca doresti sa iti infrumusetezi spatiul locuintei cu un bazin cu apa dulce si pesti.