Plantele de acvariu

Posted by

Cu siguranţă, una dintre cele mai importante atracţii pentru cei care au pasiune de a întreţine şi de a se bucura de un acvariueste ca acesta să fie plin de o vegetaţie acvatică densă în care peşti viu coloraţi, transfiguraţi ca pictori, desenează continuu.

Plantele acvatice sunt folosite pentru mai multe scopuri : în afară de  frumuseţea lor , ele servesc ca purificatoare de apă , ca  refugiu şi mediu pentru reproducere. Ca şi peştii, plantele au deasemenea forme, dimensiuni şi diferite medii naturale şi pot fi considerate ”limitate” din numai două motive: nu se mişcă şi  multe dintre ele sunt foarte delicate .

Când se proiectează un acvariu se încearcă mascarea formei sale  evidente de „casă” (cutie), plantele având un  rol important în acest sens , deoarece acestea pot ascunde colţurile şi, atunci când sunt aranjate cu grijă , pot crea iluzia optică de „alungire” în profunzime .

Cele mai multe dintre plantele acvatice sunt specii care necesită înrădăcinare, apoi un substrat pe care să crească . Pietrişul  pus pe fundul acvariului,  cu toate că este destul de potrivit ca substrat pentru înrădăcinare  pentru anumite specii exotice, poate fi îmbogăţit cu un amestec de sol fertil şi turbă . Există în comerţ  preparate cu care plantele pot fi ”hrănite” şi care cu siguranţă sunt de preferat în pofida  amestecurilor făcute  de noi.