De ce sar pestii din apa?

Posted by

Pestii sunt foarte cunoscuti pentru faptul ca inoata in apa, nu pentru ca sar din ea. Oricum, pestii au tendinta de a sari din apa si unii pot sari destul de mult. Unii pot chiar sa zboare. Ei bine nu chiar, dar zborul pestilor se poate intinde pe o distanta destul de mare.

Pestii au tendinta de a sari pentru diverse motive, de exemplu atunci cand vaneaza sau cand sunt vanati, aceasta din urma fiind cel mai frecvent motiv. Acesti pesti sar clar din apa si isi agita violent capul, depunand efort pentru a elimina carligul in care este prins si pentru a putea fi liber din nou.Alti pesti, ca rapitorul Asian carp,au fost cunoscuti pentru ca sareau din apa atunci cand o barca cu motor trecea prin bancul lor.

Pestii de acvariu ,pe de alta parte, sar din alte motive. Marbled hatchetfish este un saritor desavarsit si daca acvariul nu este acoperit, pestele va sari afara din bazin. Un alt peste tropical popular care este cunoscut ca un bun saritor este africanul butterflyfish. Acest peste traieste langa suprafata apei si poate sari afara din apa pentru a-si captura prada sau a scapa de pradatori. De asemenea, are ochi care ii permit sa vada deasupra si sub apa.

In alta ordine de idei, majoritatea pestilor care sar din apa fac asta pentru a-si prinde prada. De exemplu, un peste poate incerca sa prinda un gandac sau o musca care zboara deasupra apei. Trebuie inteles faptul ca pestii nu fac asta pentru ca le-ar fi foame, ci pentru ca inca mai au in sange instinctul de a-si castiga singuri hrana.

Asadar, nu trebuie sa te sperii daca pestele tau face diverse salturi din apa. Este normal pentru anumiti pesti. In schimb, daca acest lucru se intampla frecvent, cel mai indicat lucru pe care l-ai putea face este acela de a lua legatura cu un veterinar.