Parazitii externi – prevenire si tratament

Posted by

In cazul pestisorilor de acvariu e mai bine sa previi decat sa tratezi, asa ca o sa incepem acest articol cu cateva sfaturi care sa va ajute sa aveti pestisorii cat mai sanatosi:

• primul pas este sa aveti apa cat mai curata,va recmand un filtru de cea mai buna calitate care va absorbi toata mizeria, iar bacteriile care se vor dezvolta in el o vor descompune. Trebuie sa asteptati 5 zile pentru a se forma un echilibru in acvariu inainte sa aduceti pestii.

• dupa cum am vorbit si in articolele precedente e bine sa nu suprapopulati un acvariu pentru pestii vor face foarte multa mizerie, filtrul nu mai face fata si o sa aveti mari probleme, plus ca va fi imposibil sa monitorizati fiecare peste. Va recomand 10 litri pentru fiecare peste mic si 20 de litri pentru pestii mari .

• daca vedem ca unul dintre pesti inoata mai incet sau greoi, nu mai manaca, i-au aparut protuberante pe corp sau o zona pare ca este mancata sau se freaca in disperare de pietre si fundul acvariului inseamna ca este infectat cu paraziti externi si trebuie sa luati masuri. Acesti paraziti se dezvolta chiar si in cele mai perfecte medii, deci in mod sigur si voi o sa ii aveti, dar ei pot fi tinuti sub control si astfel pestii nu vor suferi.

• daca aveti problemele mentionate mai sus e cazul sa va duceti la pet-shop si sa cumparati o solutie pentru problema voastra sau sa discutati inainte cu un medic veterinar.

• atentie! Nu toate medicamentele sunt universale, daca nu stiti excat ce parazit are pestele nu tratati pentru orice pentru ca mai mult rau o sa le faceti pestilor.

Cand ii hraniti e bine sa va uitati cateva minute al ei si daca observati vreunul ca nu se simte bine, e cazul sa il separati intr-un alt acvariu de carantina unde il puteti trata mai usor si ii puteti observa miscarile. Cand acesta s-a vindecat il mutati inapoi cu restul.

Daca cumparati pesti noi e bine sa nu ii puneti direct in acvariu cu restul pestilor, faceti un acvariu temporar in care sa ii observati usor in caz ca unul nu se simte bine, pentru ca daca este bolnav ii va imbolnavi si pe restul si unele boli sunt incurabile.

Pesti sunt foarte sensibili la variatia brusca de temperatura, asa ca evitati pe cat posibil sa puneti acvariul langa o usa sau un geam deschis, ei au nevoie de un mediu cat mai constant. Schimarile bruste de temperatura le scade iminitatea si vor fi vulnerabili la atacul parazitilor.

Constant trebuie facute schimburi de apa si teste ale calitatii apei. Acvaristica este un domeniu costisitor daca vreti sa aveti pesti sanatosi si vioi.

Insa principala cauza a mortalitatii lor poate sa fie ignoranta , asa ca daca vreti sa aveti pesti primul pas este sa aveti timp si sa fiti pasionati, altfel vor muri in scurt timp.