Alegerea acvariului potrivit: dimensiuni, forme, pesti

Posted by

Daca sunteti incepatori in domeniul acvaristici este bine sa aveti cunostiintele de baza, asa ca astazi o sa vorbim un pic despre cum alegem acvariul potrivit pentru camera noastra, dar si pentru specia de pesti pe care ne-o dorim.

O sa incepam cu dimensiunile acvariului. Am vazut foarte multe acvarii bagate in mobila sau in pereti, foarte frumoase, dar foarte greu de curatat si de hranit pestii, acele acvarii sunt facute de firme profesioniste si nu va recomand sa incercati voi sa faceti asa ceva acasa. Acvariul trebuie sa stea pe o masa solida, fixa la nivelul ochilor vostrii, pentru ca trebuie sa fie o oaza de relaxare si nu un obiect de care sa va impiedicati. Intai masurati masa, dar lasati un spatiu pe care sa puneti echipamentele (prelungitor, pompa de aer, diferite fire, sticlute cu substante sau hrana pentru pesti), asta daca nu aveti un birou prin preajma.

Forma este iarasi importanta pentru placerea voastra, am tot intalnit acvari hexagonale, triunghiulare (in coltul camerei), boluri sau acvarii turnate. Pestii nu au nici o problema, insa acele forme distorsioneaza imaginea si nu o sa aveti o imagine clara, va recomand acvariile dreptunghiulare sau cel mult cubice, bine iluminate si ingrijite ca sa fiti mereu incantati de acest hobby.

Dupa ce am ales forma si dimensiunea acvariului, trebuie sa alegem si una sau mai multe specii de pesti daca vrem sa facem un acvariu comun. Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa ne documentam despre fiecare specie daca tolereaza alti pesti sau daca sunt agresivi cu alte specii. Desi par pasnici, nu toti pestisorii din pet-shopuri se inteleg bine intre ei, unii sunt teritoriali, alti (mai lacomi) ii agreseaza pe cei mai calmi sau mai mici pentru a-i indeparta de langa mancare. De exemplu tetrazoni (desi un peste care traieste in grupuri) nu se inteleg deloc cu carasii si ii musca constant de aripioare. La randul lor carasii mari vor manca pestii mai mici decat ei cum ar fi neonii sau gupp, asa ca trebuie sa aveti mare grija cum asociati speciile.

Incepatorii vor alege pestii dupa culoare sau forma, pe masura ce prindeti experienta o sa va doriti pesti cu un comportament interesant cum ar fi scalarii care isi aleg partenerul pe viata si apoi inoata in sincron cu acesta. Scalarii ma impresioneaza cel mai mult dintre toate speciile de pesti.

Sa revenim un pic la dimensiuni, dupa ce ati ales specia trebuie sa stiti ca unii au nevoie de un spatiu mare, alti se simt mai bine in spatii mici. Carasii, de exmplu, au nevoie de minim 20 litri pentru fiecare exemplar, scalarii de 15 litri etc. O suprapopulare a acvariului va duce la conflicte, la contaminarea apei cu multe dejectii la care filtrul nu va mai face fata si ulterior la moartea pestilor mai sensibili, de aceea va recomand sa le oferiti spatiul necesar.

Uni pesti au nevoie de un acvariu lung si nu foarte inalt, carasii se simt bine in 30-40 cm inaltime, terazonii in 50 cm inaltime, pe cand scalarii au nevoie de minim 80 cm, dar eu va recomand o coloana a apei de peste 100 cm. Daca vreti sa aveti pesti vioi trebuie sa le oferiti conditiile neccesare si nu uitati sa va documentati inainte de a lua o decizie.