Cum intretinem plantele naturale din acvariu

Posted by

Dupa cum spun in toate articolele mele, primul pas cand vreti sa va luati pesti de acvariu este sa le construiti „casuta”, un mediu echilibrat pe placul lor. Plantele naturale sunt vitale pentru un acvariu, ele oxigeneaza apa, descompun unele substante nocive pentru pestii vostri si sunt chiar hrana pentru multe specii. Astazi o sa va invat cum sa aveti grija de ele.

Dupa ce ati pus toate echipamentele in acvariu, puneti un pic de substrat care cel mai bine e sa fie format din nisip fin in combinatie cu pietris astfel incat plantele sa aibe o buna sustinere. Puneti cam 3 cm de substrat, apoi adaugati fertilizanti sub forma de pelete care sunt foarte buni pentru plantele voastre si au un efect de lunga durata, apoi completati cu inca 3-5 cm de substrat.

Plantele se adauga imediat nu dupa ce ati pus apa, sapati cu degetul o groapa cat sa intre adanc radacina sau ghiveciul in care este planta, dupa aceea o acoperiti. Dupa ce toate plantele sunt pozitionate adaugati apa cu ajutorul unui furtun pentru a nu deranja nisipul. Asteptati 5 zile sa se formeze un habitat echilibrat (in filtru se vor dezvolta bacterii care ulterior vor descompune excrementele pestilor), apoi aduceti pestii.

Treaba voastra nu se termina aici, trebuie sa aveti grija de plante care in scurt timp vor dezvolta alge, asa ca eu va recomand melci de acvariu care curata frunzele si geamul de alge, dar si substante speciale cumparate din petshop care sa tina algele sub control.

Daca o planta este scoasa din substrat de catre pestii care scurma nisipul in cautarea hranei si i-a murit radacina sau e galbena este momentul sa o aruncati pentru ca daca incepe sa se descompuna o sa imbolnaveasca pestii, la fel si cu orice frunza moarta.

Daca le merge bine la voi in acvariu vor face si pui, pe care va recomand sa ii scoateti si sa ii plantati intr-un acvariu separat special construit pentru a creste plante, astfel incat sunt lasati  sa se dezvolte si apoi replantati in acvariu.

Plantele au nevoie de 2 feluri de lumina: alba si rece, galbena si calda care impreuna imita razele soarelui si ajuta plantele la fotosinteza. Cand construiti un acvariu e bine de stiut acest lucru. Doar cu un neon cu lumina rece, plantele nu se vor dezvolta la fel de bine. Pe piata exista becuri si neoane care se numesc „sunglow” si imita foarte bine soarele, sunt mai scumpe, dar calitatea este ireprosabila,vi le recomand daca vreti sa aveti un acvariu de top.