Cu ce hranim pestii?

Posted by

Pestii de acvariu sunt foarte mancaciosi si nu vor refuza nici un fel de hrana, fie ea vie, congelata sau uscata, sub forma de fulgi sau pelete. Desi vanzatorii din petshopuri va vor recomanda aceeasi hrana pentru toate speciile de pesti nu este chiar asa, eu astazi o sa va invat care hrana este cea mai buna pentru pestii vostri.

  • hrana vie este cea mai buna pentru orice specie de peste, va recomand tubifex, larvele de artemia, purici de balta (Daphnia) si cele mai bune sunt larvele tantarului chironomidae care contin foarte multa hemoglobina si vor intensifica culorile pestilor (in special culoarea rosu).
  • hrana congelata pe care o cumparati din petshop sub forma de cubulete inghetate, iarasi e foarte buna. Va recomand tubifex, artemia si chironomidae, au aceleasi proprietati ca si cea vie insa mare atentie la termenul de valabilitate. Hrana congelata nu isi pastreaza proprietatile mai mult de 3-4 luni, dupa acea perioada ar fi bine sa nu mai hraniti pestii altfel riscati sa se imbolnaveasca.
  • hrana deshidratata este si ea buna, dar este mai slab calitativa decat cea vie sau congelata si o puteti oferi pestilor doar in lipsa celor mentionate mai sus. Cea mai comuna fiind puricele de balta.
  • hrana sub forma de fulgi contine foarte multe vitamine pentru ca este facuta in laborator dupa o anumita reteta speciala, insa nu o recomand singura ci mai mult in combinatie cu cele mentionate mai sus. Fulgii sunt buni pentru puiet sau pestii mici gen zebre, neoni. Nu o recomand pentru pesti mari cum ar fi carasi care au o gura mare si inghit si mult aer care in timp ii constipa si vor muri, carasi sunt pesti care scurma fundul acvariului asa ca cel mai bine e sa le dati hrana care se scufunda repede – pelete.
  • peletele sunt cea mai buna hrana deshidratata din punctul meu de vedere. Se scufunda repede si toti pestii le vad, sunt facute in laborator si sunt o hrana completa, dar ca si la fulgi nu recomand hranirea pestilor numai cu pelete ci in combinatie cu hrana vie sau congelata.
  • alegele nu trebuie sa lipseasca din dieta pestilor, daca aveti in acvariu pestii le vor tine sub control, daca nu, exista pelete pe baza de alge pe care vi le recomand, tineti minte ca majoritatea pestilor sunt omnivori.
  • mazarea este foarte buna pesntru pestii omnivori, asa ca o data la 2-3 zile e bine sa le oferiti mazare fiarta, decojita si zdrobita, pestii o vor consuma cu placere,aceasta ii ajuta la digestie.
  • ocazional mai puteti oferi pestiilor rame rosii subtiri pe care trebuie sa le lasati cateva ore pe un servetel sa elimine excrementele, apoi le oferiti pestilor. Mai puteti cumpara de la un crescator de insecte diferiti gandaci sau musculite de otet (Drosophila melanogaster), nu va recomand sa le oferiti pestilor gandaci sau muste prinse din natura.
  • in ultimi ani am vazut ca exista din ce in ce mai multe sortimente de hrana, unele chiar specializate pentru fiecare specie de peste, asa ca cel mai bine ar fi sa va documentati despre specia voastra si daca exista hrana specializata sa le oferiti cea mai buna calitate.
  • puii se vor hrani cu infuzii de parameci, euglene verzi si galbenus de ou fiert zdrobit.

Pestii se hranesc de 2 ori pe zi (dimineata si seara) cu o cantitate pe care acestia sa o consume in 2 minute, excesul de hrana va strica echilibrul apei.

Pestii vor scurma constant fundul acvariului in cautare de hrana, asa ca trebuie sa aveti un substrat de minim 5-7 cm in care plantele naturale sa se infiga bine altfel pestii le vor scoate si le vor omora.

Cel mai bine e sa diversificati cat mai mult dieta pestilor, astfel ei vor fi vioi si sanatosi si vor trai foarte mult.