Despre Bucephalandra pentru acvarii

Posted by

In ceea ce priveste plantele cu care puteti sa va decorati un acvariu, sunt multe familii de plante care au indeajuns de multe specii, de aceea nu am sa va enumar nici o parte din acestea, deoarece am sa va vorbesc doar despre o anume planta, care poarta o denumire mai ciudata. Doar acvaristii, doar cei pasionati de aquascaping au auzit de planta care poarta numele de Bucephalandra. Iar pentru cei care nu stiu ce inseamna asta, pentru cei care sunt incepatori in ale acvaristicii, am sa va spun eu cate ceva despre ea.

Bucephalandra este o clasa de planta cu flori care face parte din familia Araceae. Tipul acesta de planta isi are numele derivat din denumirea greaca atribuita capului unui taur, asta datorita formei anterelor. Ambele specii recunoscute ale acestei plante sunt specifice regiunii Borneo. Bucephalandra creste in covoare dese, pe stanci, in ape curgatoare. Daca te gandesti sa adaugi aceasta planta in acvariul tau, trebuie sa stii de dinainte niste lucruri despre ea.

Acest tip de planta este, de fel, una versatila si se prea poate sa isi piarda din frunze inca de la inceputul anului, cu toate ca sunt putini aceia care se intalnesc cu acest fenomen in care planta isi „dizolva” frunzele, cand incearca sa familiarizeze Bucephalandra cu un alt rezervor cu apa, deci cu un alt acvariu. Acest lucru se intampla si in cazul unei alte plante din aceiasi familie Araceae, Cryptocoryne. Rareori se intampla ca Bucephalandra sa isi piarda fiecare dintre frunzele pe care le are si procedura poate sa fie moderata sau la stadiul inaintat. Indiferent de durata de timp a rizomului ca sa se pozitioneze intr-un loc, planta va avea capacitatea de a se misca inapoi si a creste noi tulpini pana se obisnuieste cu noul acvariu. Bucephalandra este, de fapt, una dintre plantele rare care se vand. Este o planta care se dezvolta si infloreste incet, descoperita fiind pe insula Borneo.

Aceasta planta rara a fost descoperita crescand si dezvoltandu-se ca un fel de covor gros peste stanci, in ape curgatoare, in zone supuse unor schimbari intense, intre inundatii si perioade de seceta intarziate, care este asemanatoare cu Anubias, din Africa de Vest (Anubias este tot o planta din familia in care este clasata si Bucephalandra). Planta depinde de un cadru solid pentru a-si infige radacina si a se „conecta” fix pe pietre netede care trebuiesc sa fie fara taisuri. Noi dezvoltari ale plantei difera de la rizom care se taraste la rizom vertical. Frunzele viguroase tip lujer sunt fie obovale, fie lanceolate si au o suprafata neteda sau margini ondulate. In acvarii, aceasta planta poate fi crescuta pe lemn, radacini de copaci sau chiar nuci de cocos, dar din experienta destul de vasta a unor experti in acvaristica, Bucephalandra creste mult mai bine pe suprafete dure cum ar fi stanci sau pietre mari. Radacinile plantei au abilitatea de a se prinde cu fermitate de suprafete dure, chiar daca sunt suprafete alunecoase. Foarte important este faptul ca planta nu tolereaza temperaturi mai mari de 28 de grade.

bucephalandra planta acvariu

Desi este o planta destul de rara si are o frumusete a ei, Bucephalandra nu este destinata unui incepator in ale acvaristicii, mai ales daca nu cunoaste informatii despre planta si nu stie detalii despre cum se creste si cum se intretine.