Despre boli provocate de paraziti la pestii de acvariu

Posted by

Ca si alte vietuitoare, pestii sufera de boli si contacteaza paraziti. Apararea pestilor impotriva bolilor sunt fie specifice, fie nespecifice. Apararea nespecifica, la un peste, include pielea si solzii, precum si stratul de mucus secretat de epiderma care capteaza microorganismele si inhiba dezvoltarea lor. Daca agentii patogeni sparg acest sistem de aparare al organismului unui peste, acesta din urma poate dezvolta reactii inflamatorii ca raspuns care creste presiunea sangelui in zonele afectate si livreaza globule albe (leucocite) care incearca sa distruga agentii patogeni.

Sistemul specific de aparare al organismului unui peste este compus din raspunsuri specializate la niste patogeni specifici recunoscuti de corpul inotatorului, raspunsuri care sunt, in acelasi timp, si reactii imune adaptabile. In anii recenti, vaccinurile au devenit foarte utilizate in acvaristica si la pestii ornamentali, cum ar fi, spre exemplu, vaccinurile pnetru furunculoza la somonul de crescatorie si pentru virusul herpes la pestii Koi. Boli de care trebuie sa se tina cont si nu sunt de neglijat cand vine vorba despre pestii de acvariu sunt VHS, boala ich si boala Whirling.

Toti pestii poarta cu sine agenti patogeni si paraziti. De obicei acest lucru ii costa destul de mult pe pesti, mai ales daca impactul parazitilor si nu numai poate fi caracterizat ca fiind o boala. In orice caz, bolile la pesti nu sunt intelese foarte bine. Ceea ce se stie despre bolile la aceste inotatoare se refera de obicei la pestii de acvariu si la pestii de cultura. Boala este un prim agent care afecteaza rata de mortalitate la un peste, in special cand ne referim la pestii tineri. Pestii pot limita impactul agentilor patogeni si al parazitilor prin mijloace comportamentale sau biochimice si astfel, pestii au sanse de a se reproduce mai tarziu. Interactiunea dintre anumiti factori duce la un grad scazut de infectii care sa devina boli fatale. In general, ceea ce conduce la stres, ca seceta sau poluarea ori pradatorii, poate precipita focarul de boala.

Gyrodactyroza, una dintre bolile despre care va voi vorbi, este de trei tipuri si este provocata de un ectoparazit, lung de aproape 0.5mm, care traieste pe pielea pestilor de apa dulce, in special fiind intalnit la somonul de Atlantic. Aceasta specie este un fel de parazit-lipitoare, care a fost implicat in diminuarea populatiei de somon de Atlantic in fiordurile norvegiene. Alte specii de pesti care pot fi infestati cu acest parazit includ pesti ca mai multe tipuri de sprot, lipani, etc. Boala gyrodactyroza se regaseste mai mult la pestii de helesteu decat la cei de acvariu. La pestii adulti, la inceput, boala se manifesta asimptomatic, in timp ce la puiet boala ii determina sa se frece de obiecte, sa inoate dezordonat si sa slabeasca, pana cand mor. Ca aceasta boala sa fie prevenita si la pestii de acvariu, trebuie sa se mentina curatenia in bazinul cu apa, sa se evite hrana vie care provine din surse nesigure si sa se foloseasca bai antiparazitare, mai ales cand se aduc alti pesti in acvariu. Hrana pe care vi-o recomand pentru pestii de acvariu este hrana granulata Sera Goldy Color, care poate fi achizitionata din magazinul eMAG, la pretul de 15,93 Lei (click pe link). Tratamentele recomandate sunt: baie de sare neiodata, 1 lingura la 10 litri de apa (care sa se faca intr-un alt bazin); bai de lunga durata cu Trichlorfon, 1g pe 3 litri de apa; Sera Mycopur.

Gyrodactylus parazit

Dactylogyroza este boala provocata de un parazit care ajunge la 2mm lungime, parazit care face parte din familia Dactylogyridae. Ca si parazitul despre care am discutat initial, acesta are nevoie de doar o singura gazda pentru a-si completa ciclul de viata. Parazitul ataca la nivelul branhiilor pestelui, unde acolo ramane si se dezvolta. Are tendinta de a se multiplica foarte repede, mai ales daca temperatura apei variaza de la 22 la 24 grade Celsius. Sursa de infestare a pestilor sanatosi poate fi pestii care deja au contactat acest parazit, poate fi aparatura care nu a fost sterilizata de dinainte de a fi folosita. Simptomele care apar la un peste bolnav sunt: agitatia, hipoxia (cand pestele tinde sa se asfixieze), aglomerarea la suprafata apei din bazin, disfunctie respiratorie. Cum tratam? La fel ca si in cazul anterior, facem niste bai de sare, acelasi gramaj folosit si in cazul Gyrodactyrozei, utilizarea de Sera Mycopur, Sera Octopur.

Dactylogyrus parazit

Un alt parazit comun la pestii de acvariu este lipitoarea pestelui. Pentru ca ajunge pana la o lungime de 5 cm, intr-un acvariu poate fi observata cu ochiul liber. Se intampla ca din neatentie, deci accidental, sa ajunga in acvarii alaturi de pesti, daca a fost adusa hrana vie din rauri sau s-a introdus in acvarii odata cu plantele pe care le-am adaugat. Pentru cei care intampina o astfel de neplacere, trebuie sa se stie faptul ca indepartarea lor nu se face altfel decat manual. Lipitorile, dupa cum se stie, au tendinta de a se hrani cu sangele gazdei, exact acelasi lucru care se intampla si cu pestii. Acestea se lipesc de peste ca sa se hraneasca cu sangele lui si in acest sens, provoaca ulceratii si iritatii la nivelul tegumentului, astfel ca infectiile bacteriene sau fungice isi fac aparitia. Pestilor care au cazut victime acestor paraziti – lipitorile – trebuie sa li se aplice un tratament profilactic care sa estompeze dezvoltarea unei infectii bacteriene sau fungice. Va recomand, pentru curatarea acvariilor, solutia de la JBL, Algol 100 ml, pe care o puteti cumpara din acelasi magazin eMAG, la pretul de 21,90 Lei (click pe link).