Plante non-acvatice pentru terariul tau

Posted by

Pentru impatimitii de acvaristica, nu mai este o noutate faptul ca in terarii se folosesc plantele non-acvatice, adica plantele aerobe. Ce inseamna non-acvatic si ce inseamna terarii, va voi spune in cele ce urmeaza. Plantele aerobe sunt plantele care au nevoie sa respire, asta insemnand ca prin acest mod de respiratie, substantele organice se oxideaza complet cu ajutorul oxigenului atmosferic. Plantele care se regasesc in majoritatea acvariilor nu au nevoie de respiratia aeroba, ele fiind anaerobe, astfel ca modul prin care acestea respira se produce altfel decat la cele aerobe. Un terariu este, de obicei, un recipient sigilabil de sticla care poate fi deschis pentru intretinere si pentru a avea acces la plantele din interior. Cu toate acestea, acest lucru nu este esential; un terariu poate fi si deschis la atmosfera decat sa fie sigilat. Terariile se pastreaza, in general, ca elemente decorative si de ornament. Recomandarea mea, pentru incepatorii care doresc sa isi achizitioneze un terariu, este sa inceapa cu ceva mic cum ar fi un bol, care nu costa mai mult de 15,12 Lei (click pe link) din magazinul eMAG.

Ca sa revin la subiectul acestui articol, in continuare am sa va vorbesc despre plantele non-acvatice. Pet-shop-urile, care sunt din ce in ce mai numeroase, pe langa hrana pentru animalele de companie si pe langa accesoriile care le detin, mai vand si plante pentru terarii. Marea majoritate a plantelor aerobe, care sunt vandute si de un pet-shop, traiesc in zonele mlastinoase emers, cu alte cuvinte, radacinile plantei sunt in apa, in timp ce frunzele acesteia sunt deasupra apei. Aceste plante nu vor creste niciodata in zonele submerse, pentru ca vor muri intr-un timp foarte scurt. Mai jos am sa va prezint cateva dintre plantele cu care va puteti decora un terariu. Pentru cei care sunt pasionati de acvaristica si de decorarea unui terariu, recomand din magazinul eMAG terariul cu dimensiunile de 65x58x45 cm, Trixie, la pretul de 776,88 Lei (click pe link).

Pilea Cadierei, cunoscuta si sub numele de „planta de aluminiu” (Aluminum plant) este o specie de planta care infloreste si care face parte din familia Urticaceae, nativa din China si Vietnam. Este o planta perena, intotdeauna verde care creste pana la 30 cm inaltime, cu o latime de la o frunza la alta de pana la 21 cm. Are frunze ovale, de un verde inchis, fiecare frunza avand 4 pete de culoare argintie, de aici si denumirea de „planta de aluminiu”. Pilea este crescuta ca si planta de casa, cultivata in regiunile temperate ca si clima. Epitetul specific din denumirea ei provine de la numele unui botanist al secolului XX, R.P Cadiere.

Trichomanes javanicum, o alta planta ornamentala, face parte dintr-o clasa mare de ferigi din familia Hymenophyllaceae, denumita si „acul pamantului”. Unii botanisti o plaseaza direct in familia Trichomanaceae. Toate ferigile din aceasta familie sunt ferigi care au frunzele translucide, frunze care au nevoie -in general- de un habitat umed. Familia Trichomanes include aproape 300 specii tropicale, in care regasim ferigi ca : Trichomanes Alatum, Trichomanes Angustatum, Trichomanes Angustifrons si asa mai departe.

O alta planta, cu o denumire mai mult sau mai putin cunoscuta este Dracaena Sanderiana, cunoscuta si sub nume ca „Bambusul norocos” sau „Planta panglica”. Ea creste in zonele tropicale din Africa de Vest. Este o planta dintr-un grup de plante mici, ca niste arbusti, cu o tija zvelta si cu frunze in forma de panglici, foarte flexibile. Dracaena creste in paduri tropicale, pe pamant, ca un arbust vertical, care poate creste pana la 1.5 m inaltime. Frunzele au pana la 25 cm lungime. Aceasta planta este vanduta in ziua de azi sub denumirea de „Bambus norocos”, fiind citata ca fiind o planta buna pentru feng-shui. Popularitatea si-a obtinut-o ca planta decorativa pentru casa, mai ales ca poate sa traiasca si in conditii de lumina scazuta, aceasta fiind una dintre calitatile sale, avand in vedere faptul ca nu poate sa supravietuiasca in lumina directa a soarelui. Temperatura mediului in care poate sa traiasca se incadreaza intre 15 si 25 grade Celsius.

Acorus Calamus, care face parte din familia Acoraceae, din clasa Acorus, este planta monocotiledonata perena, din zonele umede, care poate sa isi faca loc printre alte plante, daca vreti sa va decorati terariul. Desi mai i se spune si rogoz sau papura, Acorus nu este niciuna dintre ele. Frunzele mirositoare si rizomul care miroase mult mai puternic au fost folositi in medicina traditionala si in fabricarea de parfumuri cu miresme din aceasta planta. Rizomul sub forma de pudra a fost folosit ca inlocuitor pentru ghimbir, scortisoara si nucsoara. Numele „acorus” este derivat din cuvantul grecesc „achorou” care inseamna „pupila” si este legat direct de sucul care se extragea din radacina si era folosit pentru a trata boli ale ochilor. A. Calamus a fost, multi ani de zile, un element de negot in multe culturi, fiind folosita ca si ingredient atat in medicina, cat si in industria de parfumuri. Esenta de rizom este folosita si azi pentru pipele cu tutun. Consumata in forma cristalizata, aceasta poarta denumirea de „ghimbir german”. In Europa, Acorus Calamus era adaugata in vinuri si radacina poate fi un posibil ingredient adaugat in bautura absinthe. In Lituania este folosita ca ingredient la prepararea painii negre.

Pe langa ce am mentionat pana acum, mai sunt multe alte plante pe care le puteti folosi la decorarea unui terariu si foarte important este si trebuie tinut cont de faptul ca nu orice pet-shop va va vinde plante destinate terariilor, intru-cat unele detin si plante care sunt adaptate doar pentru acvarii. In concluzie, este foarte important locul de unde va procurati plantele pentru terariu, asa ca trebuie sa aveti mare grija la ceea ce achizitionati, daca nu cumva vreti sa aruncati banii degeaba.

terariu deschis