Cum sa iti construiesti un filtru pentru pond?

Posted by

Zilele acestea a inceput sa ma intereseze si o alta parte a acvaristicii si incerc sa fac incet incet trecerea de la acvarii la un pond. Chiar am construit un mic pond despre care sper sa va povestesc in curand (e  mai mult o improvizatie decat un pond propriu zis) dar sper ca cel putin pana la final de toamna sa isi faca treaba, intre timp urmand sa amenajez si un pond mai serios pentru pestii mei.

Desi o data ce te pricepi la pesti crezi ca e foarte simpu de construit si intretinut un pond se pare ca nu e chiar asa. Daca acvariul e un mediu controlat unde nu are acces orice posibil microb ei bine in cazul unui pond, orice broasca, sarpe, pasare poate aduce bacterii noi sau virusi in pondul tau, iar asta face ca pondul sau iazul sa fie un sistem deschis cu un mediu mai greu de controlat si protejat.

Cel mai important lucru atunci cand vorbim de acvaristica sunt sistemele de filtrare si daca in cazul acvarilor erau necesare filtre de mici dimensiuni in cadrul pondurilor lucrurile trebuie luate mult mai in serios. Prin urmare am inceput sa ma documentez despre cum imi pot construii propriul sistem de filtrare, la inceput fiind unul mai mic de teste care sa imi permita sa construiesc unul mai mare si mai profesional ulterior.

Pentru asta ai nevoie de o bormasina Bosch, cleste, patent, surubelnita, de cateva tevi si adaptoapre pentru a te putea conecta la pompa de apa, o pomba de apa daca nu o ai deja, si un butoi de plastic sau oricare alt recipient in care poti construii filtrul. In privinta recipientului inca nu m-am lamurit daca e mai bun daca este rotund sau sub forma unui cub, depinde si daca folosesti zone cu burete ca material filtrant si ce forme si dimensiuni au acestea, de obicei sunt taiati sub forma patrata.

De asemenea un filtru profesional trebuie sa aiba mai multe camere cu diferite suprafete de filtrare dar se pot suprapune aceste suprafete si intr-un filtru de forma cilindrica. Cum va spuneam si la inceput de articol voi cauta sa construiesc unul la inceput intr-un butoi de forma cilindrica urmand ca apoi sa incerc sa construiesc si unul multicameral de dimensiuni mai mari.

Pentru cei care nu vor sa isi complice viata cu constructia filtrului pot apela la firmele de specialitate care vand astfel de filtre deja construite, doar ca in fond sunt doar niste cutii de plastic cu materiale filtrante, unde apa circula de la o camera la alta, iar pretul este destul destul de piperat. Pe langa pret, eu zic ca nu se compara cu satisfacria a ceva ce ai construit cu mana ta, la fel ca in cazul pondului.

Mai trebuie avut in vedere ca filtrul ar trebuii sa aiba o alta scurgere in partea de jos pentru a scoate usor mizeria atunci cand aceasta se acumuleaza in partea de jos a filtrului si care poate fi operata manual.

Legat fe fluxul de apa, daca acesta ar trebuii sa intre prin partea de jos a filtrului si sa se scurga prin partea de deasupra, inca nu pot sa bag mana in foc ca este cea mai buna solutie pentru orice situatie dar pare intradevar a fi cea mai eficienta, Inca ma gandesc ca zona cascadei sa fie si zona de filtrare astfel incat apa filtrata sa curga prin cascada inapoi in pond, si atunci clar cea mai buna solutie e cea in care pompezi apa in partea de jos a filtrului si aceasta urca pana la cascada. Ma gandesc si la varianta in care filtrui sta scufundat pana la un anumit nivel chiar in interiorul pondului si atunci poate ca e mai eficient sa pompezi apa in zona superioara si sa se scurca prin partea inferioara inapoi in pond. Cum va spuneam ma gandesc la ambele situatii dar inca nu m-am hotarat care e cea mai buna.

Mai jos, aveti un clip cu un astfel de filtrul, ca sa puteti vedea cat de usor se poate construii si cam ce trebuie facut pentru a avea un filtru functional pentru pond.