Acvariile folosite in terapia copiilor

Posted by

Nu stiu cati dintre voi stiti, dar acvariile si pestii au un efect linistitor atunci cand stai sa ii privesti indiferent de varsta la care te afli. Pentru acest motiv uneori sunt folosite in cabinetele de psihologie pentru a oferii un plus de comfort celor care vin la tratament in astfel de locuri.

Acvariile nu doar ca adauga un plus de relaxare in camera in care se afla, dar iti ofera si o priveliste fascinanta de pe fundul unui rau sau al unui ocean. Desigur nu agreem elementele decorative artificiale (plane de plastic sau alte chestii colorate strident care nu se regasesc in mediul natural) si in font intreg acvariul este un colt de natura. Si tocmai pentu ca este un colt de natura oferata un plus de relaxare si de liniste in sufletul nostru.

Daca vorbim despre o evaluare psihologica copii, acestia sunt mereu fascinati de micile animalute si se vor bucura pe depin de fiecare pestisor din acvariu. Mai mult chiar, pestisorii din acvariu pot avea denumiri astfel incat sa ii apropie si mai multi de copiii care ii privesc.

Bineintles ca un acvariu supra populat, care are prea multi pesti pare un acvariu agitat si nu mai are acelasi efect linistitor precum un acvariu in care sunt 2-3 pestisori sau grupuri de neoni. Recomandam de asemenea scalarul sai discusul pentru acvarii, desi discusii in general sunt mai timizi si se ascund atunci cand observa prezenta cuiva nou in camera. De asemenea colisa este un peste foarte linistit.

Daca nu exista posibilitatea unui acvariu cu pesti, uneori pentru terapie poate exista si varianta unui tablou digital animat pe care este proiectat un acvariu cu pesti. Nu e cea mai buna solutie dar decat deloc.

Trei motive pentru care sa-ti duci copilul la o evaluare psihologica

1. Desi unii parinti ar putea considera ca e un moft, o evaluare psihologica corecta poate ajuta la dezvoltarea sanatoasa si armoniaoasa a copilului.

2. Ar putea detecta anumite turburari de genul ADHD sau alte manifestari care pot fi tratate fara prea mare efort din partea parintilor.

3. Pentru ca astfel copilul isi poate descoperii anumite ablitati si in felul ata, mai ales la copii mai mari, de liceu, ii poate ajuta in cariera profesionala. Adica poate detecta daca are inclinatii artistice sau inclinatii spre logica si matematica, asta fiind doar un exemplu sumar pentru ca se poate patrunte mult mai in profunzime.

Pe de alta parte, eu mi-as fi dorit cand eram mica sa imi descoper mai bine atat fricile si sa le depasesc cat si punctele forte pe care sa le pot dezvolta ulterior in evolutia mea profesionala. Din pacate nu am avut parte de un psiholog in copilarie sau adolescenta.