Cizmele de ploaie sau cizmele din cauciuc

Posted by

În timp ce majoritatea tipurilor de pantofi au tendința de a juca un rol specific și bine stabilit în viața noastră (de exemplu, nimeni nu ar confunda diferitele funcționalități ale adidasilor și flip flop-urilor), cizmele sunt un tip de încălțăminte care refuză să se limiteze la o anumită setare sau utilizare.

De-a lungul sutelor de ani, cizmele au oferit un amestec de confort, funcționalitate și stil pentru purtătorii lor.Creatorii de incaltaminte din întreaga lume au perfecționat arta de a proiecta cizme atât de practice și la modă. De la cizme de dantela, până la cizme chic, și de la cizme de cowboy la cizme cu toc, există un tip conceput pentru a se potrivi fiecărui stil de viață.

Dar unde și când au apărut aceste tipuri de cizme și cum au evoluat ele în stilurile moderne pe care femeile din întreaga lume le cunosc și le iubesc astăzi? În ultimele câteva sute de ani s-au înregistrat atât de multe schimbări în tendințele modă – adică cele mai vechi versiuni ale fiecărui tip de cizme nu pot fi exact la fel ca versiunile moderne.

Cizmele de ploaie

Spre deosebire de majoritatea celorlalte ghete, cizmele de ploaie Calvin Klein moderne sunt destul de diferite în ceea ce privește utilizarea și aspectul decât cel mai vechi strămoș. De fapt, prima versiune a acestei cizme a fost de fapt din piele, nu din cauciuc!

Totul a început când Arthur Wellesley, primul Duce al Wellingtonului, a fost înzestrat cu o pereche de cizme hessian la începutul anilor 1800. Aceste cizme erau realizate din piele de vițel și aveau tocuri joase. Legenda spune că Ducele de Wellington a fost atît de entuziasmat de cizme, astfel incat l-a instruit pe cel care le-a confectionat să-i modifice cizmele pentru a-și adapta mai bine stilul și nevoile personale.

Un alt creator de incaltaminte a reconstruit cizma pentru a o face mai potrivita și a scos ciucurii decorativi din piele. Ducele a cerut, de asemenea, ca inaltimea să fie extinsa spre genunchi pentru a acoperi mai mult piciorul, oferind mai multă protecție pe câmpul de luptă. În cele din urmă, cizmele lui Duke au fost apreciate de concetățenii săi, iar cizmele au fost numite „cizmele Wellington”. Acestea au devenit populare printre aristocrații care și-au putut permite propriile versiuni ale cizmelor de piele ale lui Duke.

În 1853, industriașul Hiram Hutchinson a pus Wellington-ul în practică, fabricând cizma cu un exterior din cauciuc, mai degrabă decât cu piele. Mai târziu și-a mutat producția în Franța, unde noul model de cizme de cauciuc a devenit rapid popular printre agricultorii francezi. Pentru prima dată, fermierii aveau acces la o cizma care să păstreze picioarele calde și uscate, în timp ce lucrau în câmpurile umede și murdare.

Cizma revizuita de cauciuc a lui Wellington a fost folosita de soldați în timpul ambelor războaie mondiale și, de asemenea, a devenit populara printre muncitorii și consumatorii obișnuiți în aceea perioadă. Uneori, la mijlocul anilor 1900, cizmele Wellington și-au făcut drumul „peste iaz” spre Statele Unite, unde au fost pur și simplu redenumite „cizmele de ploaie”.