Scalarii – Pterophyllum scalare

Posted by

Scalarii sau Pterophyllum scalare face parte din familia Cichlidae
mai este numit si Angel Fish

Originar din America de Sud. Il putem gasii in fluvii sau sau rauri mari precum: Amazon, Orinoco, Essequibo, Oyapock.

Conditii din habitatul nativ: PH intre 6.0 – 8.0 si dH 4-14. Temperaturi:24° -30°C.
Majoritatea scalarilor care se găsesc în România provin din surse artificiale (sunt nascuți și crescuți în acvarii).

Scalarul poate ajunge la o dimensii de 15-20 cm și este de preferat să îl ținem într-un acvariu de minim 200 de litrii. Datorită poziționării înotătoarelor pe verticală înălțimea este foarte importantă, așa că vom avea grijă să nu îl găzduim într-un acavriu cu o înălțime prea mică (minim 30 cm pentru pui și minim 50 cm pentru adulți). Deși în general este pașnic, poate deveni agresiv față de peștii mai mici, sau atunci când se află în perioada reproducerii. Peștii agresivi pot să îi deterioreze înotătoarele, așa că este de preferat să fie ținut cu membrii ai aceleași specii într-un bazin îndeajuns de spațios, sau pești mai mici, cu condiția ca acvariul să fie foarte bine plantat.

Dimorfism sexual: prezent, foarte greu distinctibil. Masculii batrâni au pe cap curbura mai pronuntata (formand un felde cocoasa, specifica ciclidelor), in timp ce la femela linia capului este mai dreapta. Cel mai corect se deosebesc masculii de femele in momentul in care depun.

Desi este un peste semi-agresiv, se pot intelege bine cu unele specii de pesti : platy, tetra. Desi uni Tetra sau Barbs de obicei ciupesc aripioarele scalarului.