Paracheirodon innesi (pestele neon)

Posted by

paracheirodon-innesi2_paracheirodon-innesi

Paracheirodon innesi provine din apele dulci ale Americii de Sud, zona de nord a Amazonului, apele curate din nord-estul Columbiei. Familia din care face parte se numeste Characidae. I se mai spun Neon Tetra sau Pestele Neon.
Pestisorul cu abdomen gri, aripioare incolore si dungi albastre sau verzi si rosi fosforescente,descoperit in 1936, s-a clasat rapid printre unii dintre cei mai doriti pestisori de acvariu, desi sunt pesti de dimensiuni mici, care nu depasesc patru centimetri.
Temperatura trebuie sa fie in jur de 20- 24 de grade Celsius. Ph-ul trebuie sa fie de 5 – 7 si duritatea de 2 – 3.
Neonii sunt pesi omnivori, prefera hrana vie si fulgii din comert.
Este un peste de card, asa ca trebuie tinuti cat mai multi, minim 6, dar trebuie avuta in vedere si evitarea suprapopularii, pentru ca unui neon ii trebuie in jur de cinci litri de apa. Este un peste pasnic si nu are instinct teritorial. Neonul este des intalnit mai ales in acvariile de aquascape sau cele bine plantate, nu necesita ingrijiri speciale si este relativ usor de intretinut daca tinem cont de parametrii, temperatura,compatibilitate si curatenia acvariului.
Nu este indicat sa ii tinem cu pesti mai mari, cel mai bine se tin impreuna cu alte Characidae.
Pe partile laterale ale corpului este o linie fosforescenta albastra spre verde care se intinde dinspre cap spre coada si sub ea o linie rosie. Acestea au rolul de ajuta pestele sa se gaseasca mai usor in mediul lor natural atunci cand sunt gata de imperechere.
Prefera acvariile bine plantate in spate si lateral, cu centrul liber pentru a crea un spatiu de inot, cu unele locuri umbrite si o apa limpede.
Reprodcerea este dificila, dar posibila si se inmultesc prin icre. Femela are corpul mai mare si mai gros decat masculul, iar in perioada gestatiei femela are burta mai mare. Face pana la 150 de icre pe care le asaza pe substrat sau in colturi.
Din pacate, neonul este destul de de s afectat de „boala neonului”, boala care nu apare numai la ei, ci si la alte specii, dar la Paracheirodon innesi este mai vizibila. Mai are denumirea de Pleistophora si este o boala dificila, de obicei fatala. Pestele ia contact cu boala in momentul in care Pleistophora. Hypherssobryconis ajunge in intestine prin consumul unui peste mort sau tubifex. Nu s-a gasit pana acum un tratament, dar exista simptome cu ajutorul caruia puteti sa va dati seama ca pestele nu este in regula, astfel trebuie sa fie separat de ceilalti pesti urgent: pestele incepe sa fie apatic si sa-si piarda din colorit; prezinta dificultate in mentinerea echilibrului si are dificultati de inot; pot aparea urme de finrot sau coloana indoita. De asemenea, pestele nu mai are pofta de mancare, iar excrementele sunt subtiri si albe.
Pestele neon este foarte sensibil la schimburile bruste ale parametrilor