Otocinclus affinis este originar din America de Sud si Brazilia. Provine din familia Loricariidae.
Au un corp lunguiet, culoarea care predomina este gri-ul si prezinta dungi de culoare nearga dinspre cap spre coada. Pe corp prezinta si culori de alb- argintiu. Ajunge pana la 5 cm. Este un sanitar ierbivor, mancator de alge.
Il mai putem gasi sub denumirile: Otocinclus bororo, Otocinclus Catfish, Otto si Dwarf Otocinclus. Durata de viata este una in jur de 5 ani.
Temperatura trebuie sa fie undeva in jur de 20-26°C, iar ph-ul intre 6 si 8. Otto sunt sensibili la calitatea apei, asa ca trebuie sa faceti des schimbari de apa.
Acvariul nu trebuie sa fie mai mic de 40 de litri. Este indicat sa ii tinem in compania altor pesti de talie mica, nu este indicat sa ii tinem cu pesti agresivi si mari caci ii vor considera o masa delicioasa.
Este un peste pasnic si nu este agresiv cu ceilalti pesti. Este preferabil sa aveti mai multe exemplare pentru ca in grup se simt mai bine, trebuie cel putin trei. Daca vor fi mai putini, se vor stresa si automat, se vor imbolnavi mai repede. Cu cat sunt mai multi, cu atat se acomodeaza mai usor, simtindu-se in siguranta.
Masculii sunt mai mici decat femelele si pentru a reusi sa-i imperechem ne trebuie un mascul la doua femele. Icrele sunt depuse atat pe plante, cat si pe substrat.
Perioada de obisnuinta intr-un mediu nou este cea mai dificila si se realizeaza greu. In primela luna exista cel mai mare risc de deces, in care pestisorul moare subit, fara un motiv bine intemeiat. Prima saptamana este cea mai grea. Pentru a-l linisti, este bine ca noul mediu sa fie bine plantat si sa aiba multe alge. Otto va curata planta fata sa o distruga. Prefera acvariile in care apa este in miscare, preferabil un curent format de filtru, acvariile bine plantate care au si ascunzisuri, cu nisip sau substrat de dimensiuni mici. Ascunzisurile pot fi facute din pietre, buturugi, decor. Apa trebuie sa fie curata.
Daca nu sunt alge in acvariu, pot muri de foame, asa ca este indicat sa le suplimentam alimentatia cu bucati de castravete, bucati mici de salata si mancarea care ramane neatinsa de pesti si cade pe substrat. Acesti pesti nu au senzatia de saturatie si simt nevoia sa manance incontinuu.
Ca orice sanitar, prefera zona de jos, pe pietris, dar si cea din mijloc, in schimb nu o sa-I vedem in partea superioara a acvariului.
Desi nu sunt activi in perioada zilei, este o placere sa-I privesti. Ziua prefera sa stea mai mult ascuns, noaptea este mult mai activ si cu pofta de mancare.