Israelul, patria mea adoptiva

Posted by

Poporul incercat de vremuri si de istorie m-a fascinat prin drama lui. M-a durut prigonirea lui si mi-a fost greu sa inteleg de ce a platit atat de scump totul, fiindca indiferent de atitudinea lui fata de Mantuitorul, profetia tot se implinea!

Cata drama sa devii din poporul ales, poporul prigonit! Am citit mult inainte de a veni in acesta tara despre evrei si m-a fascinat grjia lor fata de om. De pilda unui lucrator in constructii i se asigura urmatoarele conditii de cazare:

  • un spatiu de cel putin 4 metri in camera. Dupa cum se poate vedea sunt adeptii spatiilor largi, in care omul sa se poate desfasura.
  • pat confortabil individual, spatii de depozitare a lucrurilor personale, prevazute cu cheie, accesul la prize, climatizare, iluminat decent
  • bucatarie complet utilata cu frigider, aragaz si vesela, cuptoare cu microunde
  • apa calda si rece la baie
  • masina de spalat si extinctor.

In afara de salariul stabilit, statul deschide un depozit pe numele angajatului in care vireaza o suma pentru plati compensatorii si pensie. Titularul poate retrage intreaga suma care este pe numele sau la parasirea definitiva a statului.

Am venit in Israel intr-o excursie si nu am mai putut pleca fiindca aici mi s-a parut ca sunt mai aproape de lucrurile sfinte. In tara smochinelor dulci si zemoase si a rodiilor care imi amintesc de cirese, fructele copilariei mele lucrez clandestin de cateva saptamani si doresc sa gasesc cel mai bun avocat permis de lucru Israel.

Vreau sa stau legal in acesta tara si sa ma bucur de toate drepturile mele de salariat si pentru asta stau de vorba cu I.N, roman stabilit aici, care are un magazin cu produse romanesti la Haifa si se bucura de succes financiar.

“Viata aici reprezinta o provocare fiindca atat legislatia, cat si cultura sunt diferite. Si eu m-am indragostit de aceasta tara si te inteleg perfect. Prima mea slujba de manipulant marfa a fost prestata clandestin, pana cand l-am cunoscut pe Samy Ilie, avocatul romanilor din Tara Sfanta. El m-a ajutat sa obtin permis de lucru si de sedere in Israel. Am trecut prin multe impreuna. Apoi mi-am deschis acest magazin si am avut probleme fiscale, fiindca nu mi-am dat seama sa il consult inainte. El m-a scapat de toate, iar acum avem o relatie de lunga durata. Te inteleg ca vrei sa ramai si sa lucrezi legal, de aceea te duc la el si iti ofer un loc de munca la magazinul meu.”

Samy Ilie este o legenda vie aici. El scapa romanii de arest, el le da permisele de conducere inapoi cand comit o incalcare a legii, el ii reabiliteaza, dupa ce s-au cumintit, in cazul in care au avut probleme aici.

Este un om cunoscut, cu multe relatii, cu multe cunostinte, o persoana culta si intelegatoare. Vorbeste la fel de bine engleza si israeliana, cum vorbeste romana. Acum, Samy Ilie a devenit si eroul meu, fiindca datorita lui am obtinut viza de sedere legala in Israel, dar si permis de munca. Incet-incet, capat drepturi legale in tara pe care am iubit-o de cand ma stiu si care m-a adoptat.