Delfinii – sufletul apelor

Posted by

Delfinii sunt mamifere marine inrudite cu balenele si marsuinii. Sunt frumosi, foarte prietenosi, jucausi si par a fi foarte apropiati de oameni. Dar cate lucruri stii despre ei? Delfinii au fost o sursa de cercetare, mister si curiozitate anii de zile. Stiati ca exista 32 de specii de delfini care traiesc in ocean si 5 specii de delfini care traiesc in ape dulci? Puteti afla mai jos o multime de lucruri despre aceste animale extraordinare.Veti ramane placut surprinsi.

top_dolphin_facts_2

Ce mananca delfinii?

Mai intai, trebuie sa stiti ca hrana lor depinde de mai multe lucruri: locatia, marimea si mancarea care este accesibila in locul unde traiesc. Mancarea poate varia, dar aceasta contine intotdeauna:  peste, cefalopode, ansoa, creveti, calmari, crabi, krill, cod, caracatita, broaste testoase, foci, delfini si balene mici, de sugari.  Delfinii adulti pot consuma pana la 16 kilograme de mancare in fiecare zi.

dolphin-fish-cdae8c4a71ded12dd0520fb62f01be448f16936f-s6-c30

Expertii cred ca migrarea delfinilor are mare legatura cu cautarea unei noi surse de hrana. Aceste mamifere sunt capabile sa parcurga sute de mile pentru a gasi destula mancare si conditii de viata mai bune. In schimb, daca temperatura apei este potrivita si daca acestia au suficienta mancare, atunci nu vor migra.

Cum dorm delfinii?

Spre deosebire de oameni, atunci cand dorm, delfinii sunt partial inconstienti deoarece acestia dorm cu ochii deschisi.  Este si normal acest lucru pentru ca daca delfinul ar fi total inconstient, acesta s-ar sufoca si s-ar ineca mai apoi.De asemenea, dormitul cu ochii deschisi ii face pe delfini sa fie mereu ,,in garda” in cazul in care apar pradatori. In timpul somnului, ochii si parti ale creierului alterneaza.

dolphin

Care sunt obiceiurile delfinilor?

Acestea pot varia in functie de locatie. De exemplu, unele specii au stabilit ,,planuri” migrationale pe care le urmeaza in fiecare an. Altii modifica aceste planuri, bazandu-se pe mancare si chiar pe temperatura apei. Delfinii migreaza sute de kilometrii in fiecare an. Unii specialisti sunt de parere ca incalzirea globala joaca un rol deosebit de important in migrarea delfinilor pentru ca aceasta afecteaza aprovizionarea lor cu hrana.

Delfinii pot fi foarte vulnerabili daca exista probleme in mediul lor de viata. De exemplu, poluarea cauzeaza o sensibilitate ridicata a pielii mamiferelor.

Reproducerea delfinilor

Varsta maturitatii variaza in functie de locatia, hrana si chiar de specie. Femelele devin mature intre 5 si 13 ani, in timp ce masculii ating pragul maturitatii de la varsta de 9 pana la 14 ani.

Ceea ce este foarte interesant la aceste animale este faptul ca iau parte si la alte activitati pentru imperechere pentru alte scopuri decat reproducerea. Ei se pot crea legaturi emotionale la fel ca oamenii. Atunci cand acestia sunt stresati sau nu au suficienta mancare, acestia nu pot lua sub nicio forma parte la imperechere. Asta se datoreaza mijloacelor instinctive de supravietuire ale delfinilor. Ei se concentreaza pe lucrurile de baza: hrana, protectie.

Masculii pot fi foarte agresivi cand vine vorba de imperechere. Acestia scot sunete pentru a se avertiza reciproc si isi ciocnesc corpurile unul de altul. Aceste lupte pot continua pana cand unul dintre masculi devin epuizati si cedeaza.

Femela se va imperechea cu cel mai puternic si dominant mascul. Un lucru foarte interesant este ca acesta poate fi foarte agresiv si cu femela daca aceasta nu este receptiva la avansurile pe care le primeste. Uneori, delfinii arata semne de activitate sexuala fata de oameni sau de alte animale acvatice cu care intra in contact.

rw

In schimb, daca femela se arata interesata de mascul, acesta este mult mai calm. Ca la oameni, nu credeti? Cei doi delfini se vor atinge si vor interactiona mult pana vor ajunge la faza de imperechere. Dupa aceasta, masculul pleaca pentru a gasi o alta femela cu care sa se imperecheze.

A da nastere unui delfin este asemanator cu a da nastere unui copil. Delfinii, fiind mamifere, nasc pui vii pe care ii hranesc cu lapte. De obicei, coada sau capul puiului iese prima oara. Nasterea se produce in timp ce mama este intr-un miscare rapida, circulara si activa in partea de jos a apei. Dupa nastere, mama pierde sange, dar aceasta se va alatura puiului ei care a fost nascut inotand. Aceasta este dornic sa fie cat mai mult in preajma mamei sala. Inca un lucru uimitor despre delfini.

Sa invatam de la delfini

Chiar daca cercetarea delfinilor continua, bogatia informatilor pe care le poti culege intr-o sigura zi de la aceste mamifere este de neimaginat. O lectie pe care o putem invata de la ei este ar putea fi cheie spre supravietuirea civilizatiei noastre.

Exista o zicala care spune asa ,, Este nevoie de un sat pentru a creste un copil.”.In vremuri mai indepartate,  societatea noastra se baza de multe ori pe acest concept. Astazi, cu toate acestea, valorile morale sunt aproape nonexistente si tehnologie continua sa contribuie la indepartarea de familiile noastre,  de societate si de comunitate, in ansamblul sau. Delfinii, de altfel, sunt cooperativi si jucausi. Ei traiesc in turme si reusesc sa supravietuiasca doar prin simplu fapt ca se sprijina unul pe altul si se ajuta. In lumea lor, delfinii sunt extrem de protectori si le pasa unuia de celalalt.

ThreeSpinLarge

Asadar, cred ca ar fi bine sa  mai aruncam o privire in jurul nostru si sa incercam sa urmam exemplu pe care ni-l dau aceste animale superbe. De multe ori este posibil ca acestea sa fie mai inteligente decat noi, mai ,,umane” chiar. Delfinii au suflet, au sentimente, ei sunt cei care dau viata si culoare apelor.

//