Cum pastram acvariul curat?

Posted by

Desi pare o treaba banala, multi acvaristi incepatori fac mari greseli in intretinerea unui acvariu. Sa cumperi un acvariu cu cativa pestisori e doar primul pas, pasiunea de acvarist de abia atunci incepe. Primul lucru pe care trebuie sa il intelegem este ca un acvariu este un biotop si ca mai exista alte mii de microorganisme in acvariu, nu numai pestii care sunt vizibili cu ochiul liber, asa ca trebuie sa avem un echilibru. As vrea sa vorbim in special despre bacteriile care se formeaza in acvariu. Exista 2 tipuri de bacterii: bune si rele:
•    Bacteriile rele se formeaza intr-un acvariu neingrijit si ataca pestii, care se imbolnavesc si mor. Nu ne dorim asa ceva in acvariu, de aceea exista dezinfectanti pe care ii folosim cand vedem ca un peste nu se simte bine, insa eu va recomand sa preveniti. Acvariul este o responsabilitate mare, daca vreti sa aveti pesti sanatosi si vioi trebuie sa le oferiti atentie.
•    Bacteriile bune se formeaza in filtru si descompun amoniacul in nitriti, apoi in nitrati. Aceste bacterii sunt vitale pentru acvariu, daca nu aveti va recomand un filtru pe baza de carbune. Dupa ce ati instalat filtrul puteti sa adaugati 2 pastile de bactozil la 100 de litri de apa, aceste pastile vor hrani bacteriile nou formate si ajuta la inmultirea lor. Bacteriile bune nitrifica acvariul, formeaza echilibrul de care vorbeam la inceput si nu trebuie sa schimbam apa asa des.


Eu nu sunt de acord cu schimbarea apei des (la interval de 1-2 saptamani), daca apa nu este murdara si nu are un miros neplacut (prezenta algelor si a bacteriilor rele dau un miros neplacut apei) inseamna ca apa este buna, bacteriile si filtrul isi fac treaba si pestii sunt vioi. Un acvarist trebuie sa faca diferenta intre cele doua. Schimbarile dese de apa pot da peste cap echilibrul acvariului, astfel pestii vor fi predispusi la boli.
Vreau sa insist pe tema bacteriilor si sa va spun ca daca vedeti un peste bolnav e bine sa il separati intr-un acvariu “carantina” pana acesta se vindeca. Pe piata exista tot felul de dezinfectanti care o data pusi in apa vor ucide toate bacteriile, incluziv cele bune, ceea ce inseamna ca pana se dezvolta din nou, echilibrul este distrus. Eu sunt total impotriva acestui proces care trebuie evitat pe cat se poate.
Plantele naturale ajuta si ele la formarea echilibrului, pentru ca un acvariu plin de CO2 favorizeaza formarea bacteriilor rele si a parazitilor, plantele consuma CO2 cand fac fotosinteza pentru care au nevoie de 12 ore de lumina pe zi. Aveti grija de plante, dar mai ales de alge care se vor forma, acestea vor da un aspect si un miros neplacut acvariului. Daca sunteti infestati de alge, aveti o mare problema, dar o sa vorbim cum sa scapam de ele in articolei viitoare. Plantele moarte trebuie indepartate imediat pentru ca se descompun si distrug calitatea apei.


Pe piata exista testere ale calitatii apei cat si a valorilor de pH si dGH pe care va recomand sa le folositi o data pe luna sau dupa fiecare schimb de apa.
Dupa ce am inteles importanta bacteriilor si a echilibrului in acvariu hai sa vedem cum facem un schimb de apa:
•    Cu 2 zile inainte o sa punem apa la decantat in bidoane mari fara dop sau in galeti de plastic. Va recomand sa schimbati 30% din volumul total de apa sau 50% daca ati avut probleme cu apa. Decantarea apei permite evaporarea clorului folosit la dezinfectare, insa astazi exista substante care fac asta in maxim 10 min, eu va recomand ambele variante. Sub nici o forma sa nu scoateti toata apa, pestii sa ii puneti intr-un borcan, sa spalati acvariul si filtrul cu jet de apa si apoi sa puneti totul inapoi pentru ca veti distruge tot echilibrul si pestii vor fi predispusi la boli. Asta este una dintre cele mai fatale greseli pe care o tot intalnesc la incepatori, ba mai mult o aud pe la vanzatorii din petshop-uri care invata clientii care au pentru prima data un peste.
•    Cu ajutorul unui furtun sifonati mizeria acumulata pe fundul acvariului, aveti grija insa la pestisorii mici care vin curiosi sa vada ce faceti si care pot fi trasi de curent. Va recomand peste gura furtunului sa puneti o plasa cu ochiuri mici care va preveni acest lucru.
•    Dupa ce ati scos 30% adaugati apa decantata care trebuie sa aibe aceeasi temperatura, diferente mari intre temperatura acvariului si temperatura apei decantate poate sa ucida pestii mai sensibili. Apa nu se toarna cu galeata in acvariu, cu ajutorul aceluiasi furtun punem apa inapoi in acvariu.
•    Cand am terminat ii facem un test sa verificam valorile.

One comment

Comments are closed.