Cat de scump este un acvariu?

Posted by

Articolul acesta a plecat de la doua mituri urbane legate de acvaristica si anume ca un acvariu e scump sau ca vreau un acvariu de 60 de litri pentru ca cel de 100 de litri este prea scump.

Asa ca vin cu o lista scurta de accesorii care vin in acvariu si care sunt necesare.

Acvariul – un bazin de 100 litri este 150 ron la Horbach si facut de nea Ion geamgiul doar 70 de ron. Nu recomand lipirea de catre un neprofesionist ca nu iese bine chiar daca romanul se pricepe la toate.

Capacul si sistemul de iluminat – aici se pot face multe improviatii mai ieftine dar prefer un capac de firma la 300 de ron. Pentru inceput sunt bune si neoanele cu care vine el dar recomand in fuctie de necesitati schimbarea celor doua neoane cu unele speciale cam 60 Ron bucata deci 120 Ron. Investitie care se poate face mai incolo.

Fundalul10 ron o coala de aia autocolant, mie unu nu-mi place, prefer imitatie de pietre in interior insa costa foarte scump asa ca o bucata de polistiren si putin ciment fac adevarate minuni, o sa va arat pozele cu cateva stfel de modele, iti ia cam o ora sa-l faci. De asemenea fundalul nu este un element neaparat necesar.

Incalzitorul50 ron , desi este bine sa-l ai, daca temperatura in camera cu acvariu este constanta, sau e vara se poate amana aceasta investitie pana la iarna.

Nisipul – e cam 30 ron o punga de 5 kg, in functie de culori si pretentii ai nevoie de vreo 10 15 kg la un acvariu de 100 de litri. Daca il speli cu grija si mai ai si o stracuratoare sa scapi de nisipul foarte fin, e bun si ala din constrctii sau de pe prundul unui rau. Eu am folosit ambele variante fara nici un fel de problema.

Substratul30 lei o punga de 2.5 kg, suficient pentru un acvariu de 100 de litri, daca ai folosit nisip de pe garla, nu o sa explodeze cresterea plantelor dar merge si fara. Totusi este un element recomandat. Exista tot la 20-30 de lei si ceva bile de la JBL care se ingroapa dupa aceea in nisip la radacina plantelor.

Sistemele de filtrare – si le-am zis asa pentru ca desi exista filtre externe destul de inteligente si de scumpe, 300 400 de ron in sus, se poate face un sistem de filtrare eficient dintr-o pompa de aer , 30 de ron , 1 metru de furtun – 3 lei si doi bureti de 1 leu fiecare. Ca sa va spun cat de eficient este acest sistem pot sa va spun ca am un acvariu suprapopulat de 100 litri cu un scalar si multi mulinezi plus ceva sanitari si la care nu am curatat cei doi bureti de mai mult de 4 luni de zile si apa este ok, pesti sunt ok. Deci o pompa de aer cu bureti te costa 35 de ron.

Plantele – se gasesc de donat pe forumurile de specialitate din belsug. Daca stai totusi la „Cuca Macai” s-ar putea sa fie mai greu sa le gasesti gratis.

Pestii – daca nu vrei discusi si ai ceva rabdare gasesti la fel, cam tot ce iti doresti gratis pe forumurile de specialite. Pe langa pesti intra si melcii aceea galbeni numiti Pomacea. Neritinele nu se inmultesc la noi in tara deci mai greu de gasit de donat.

Buturigi – atat de scumpe la magazin ca nu as cumpara ever un mopan, daca sti unde sa cauti si ai in ce sa le fierbi gasesti pe marginea raurilor adevarate minunatii.

Deci daca trag linie iese ca un  acvariu + capac + filtru costa 500 ron + ceva munca pentru chestile „home made”.