Amenajarea unui acvariu

Posted by

Desi am in cap articolul acesta de vreo 3 luni de zile am asteptat sa am pentru publicarea lui si pozele cu stadiul curent al acvariului.

Pe scurt e vorba de un acvariu de 288 de litri amenajat in cadrul unei companii.

Inainte de a amenaja un acvariu e bine sa ne asiguram ca avem tot ce trebuie respectiv, acvariul cu capac, neoane si ce-i mai trebuie, filtru si incalzitor, fundal, nisip, substrat, lemne, pietre, plante. Nu si pesti. Pestii vin adaugati dupa o perioada de trei saptamani de la setup-ul initial cand acvariul este ciclat si devine un mediu propice pentru pestisori.

Deci sa incepem cu inceputul:

Capacitate acvariu: 288 litri.
Dimensiuni acvariu: 120 x 50 x 48
Capac: Waterhome  cu 2 neoane 54 wats,un  Osram 865 si un aquamedic plantgrow
Filtru intern: Aquuel FAN 4
Nisip: o parte adus de acasa + 25 kg nisip granulat de la Hornbach
Substrat: JBL Aqua Basis Plus – 5 kg
Fundal: home made, poliester cu model si cu o „vopsea” de ciment aplicata pe partea din fata a fundaului.
Decor lemn: radacina de copac colectata de pe valea Valserului (cand am fost cu Mocanita)
Decor piatra: tot asa am gasit-o undeva pe un rau prin tara si am aruncat-o repede in porbagaj vara sa stie sotia.
Melci: de substrat si pomaceea.

Iata in cateva poze si elementele de care v-am vorbit mai sus:

Primul lucru care se pune intr-un acvariu este fundalul, fie ca este cumparat de la magazin, fie ca este unu home made cum este cel din poza acesta e bine sa fie fixat primul in bazinul de sticla. Bineinteles ca exista si o exceptie, atunci cand fundalul este de tip autocolant si se fixeaza pe exteriorul acvariului.

Fundal Acvariu - Home Made Fundaul si Buturuga Acvariu cu fundalul fixat

Dupa fixarea elementelor de fundal urmeaza turnarea nisipului si a substratului. In general se recomanda turnarea substratului si deasupra stratul de pietris/nisip. In cazul meu am recurs la o solutie de mijloc, am avut ceva nisip amestecat cu substrat de la un alt acvariu care l-am folosit ca baza de 1 cm. Apoi am pus substatul de la JBL , inca 1 cm, dupa care am acoperit cu 3-4 cm de pietris destul de marunt.

Dupa ce este asezat si nisipul, se adauga restul elementelor de decor. Intai pietrele si buturugile. In cazul meu buturuga era mai mare asa ca a trebuit sa decid scurtarea ei, si cum nu era tratata si plutea am decis sa folosesc 2 pietre mari ca elemente de decor si totodata ca elemente de care sa fixez buturuga.

Fixarea buturugii in acvariu Buturuga si pietrele de fixare in acvariu Asezarea lor intr-o pozitie estetica

Dupa fixarea elementelor se recomanda plantarea acvariului. Si aici eu prefer sa am 5-10 cm de apa in acvariu cand incep sa le plantez. Fac asta pentru a vedeam mai usor cum se aseaza in apa si cum arata montate in diferite zone ale acvariului. Tot atunci fixez pe buturuga plantele de gen anubias sau java moss.

Plantarea acvariului Umplerea cu apa a acvariului Umplerea acvariului cu apa

Apa se toarna cu multa grija intr-o farfurie sau capac de plastic pentru a nu face „gaura” in substrat. Amortizeaza efectul caderii de apa si nu face totul varza in acvariu.

La final acvariul arata cam asa. Sa nu va ganditi ca este gata, asa arata doar dupa ce s-au adaugat primele plange si intra in procesul de ciclare.

Acvariu amenajat si gata pentru ciclare

Odata astfel amenajat se lasa la ciclat cateva saptamanai. In general se recomanda trei saptamani acesta a stat doar doua avand in vedere ca filtrul era deja folosit in alt acvariu dar si o parte din susbtrat.

Deci dupa doua saptamani s-au adagat si pestii, si acvariu incepe sa arate deja cat de cat omeneste.

Acvariu cu pesti dupa doua saptamanii

Dupa o luna jumatate de la instalarea propriuzisa, dupa ce m-am asigurat ca totul este in regula si ca plantele si pestii o duc ok am adaugat noi plante in acvariu. Atat ca tip cat si ca asezare. Cea rosiatica din spate urmeaza sa faca pui pentru a acoperii si zona dintre ea si filtru. Dupa cum se observa in pozele finale, buturuga nu mai pluteste si s-a lasat mai jos. Acvariul este aproape gata, mai trebuie doar putin tunse plantele sau asejate astfel incat sa formeze un peisaj cat mai natural si atractiv.

Acvariu compet amenajat

Dupa cate oti observat singurele lucruri ne-naturale din acvariu sunt sarmele cu care am prins buturuga de pietre, in rest atat buturuga cat si pietrele sunt culese in calatoria mea prin tara asta vara. Iarasi daca observati acvariu contine un filtru intern FAN 4 care e in jur la 80 de RON si in afara de el in acvariu nu exista alte instalatii auziliare, nici macar un incalzitor.

Toate pozele le gasiti si in trei albume separate in cadrul galeriei noastre de poze: Album 1 , Album 2, Album 3