Brachydanio rerio (Pestele zebra)

Posted by

danio r

Sinonime: Danio Rerio, Cyprinus rerio. Face parte din numeroasa familie a Cyprinidelor.

Este originar din India si in natura mai este gasit in unele raurin din Japonia, SUA si Columbia, unde se hraneste cu viermi, larve, crustacee.

Prima oara a fost importat in Europa la inceputul anilor 1900 in Germania.

Are un grad de adaptabilitate destul de ridicat. Prefera temperatura intre 22 si 27 de grade, dar rezista si la temperaturi mult mai mici de 22 de grade. Totusi, daca dorim sa ii inmultim temperatura trebuie sa fie de 24 de grade Celsius. Ph-ul trebuie sa fie intre 6,5 si cel mult 8.

Pestisor de talie mica, detinator al unui corp suplu si-a gasit rapid calea catre iubitorii de aquascape si nu numai. Datorita pozitiei gurii, necesita hranirea la suprafata apei. S-a obtinut si modelul voalat, cu codita mai lunga, dezavantajul fiind oboseala care se instaleaza mult mai rapid decat la exemplarele nevoalate. Din cauza unui experiment care nu si-a atins scopul, a aparut exemplarul alb, acesta fiind extrem de rar. Ulterior, au mai aparut zebra rosie, verde, galbena.

Atinge 6 cm la maturitate.

Este omnivor, fulgii ar trebui sa fie mancarea de baza. Este indicat ca hrana sa fie cat mai diversificata asadar, pe langa fulgi putem sa ii hranim cu granule, larve de chironomide, spirulina, etc. Prefera artemia , larvele de tantari si ramele.

Zebra este un peste vioi, jucaus, pasnic si ii place sa stea in card, asa ca ne trebuie cel putin 6 exemplare.

Adora acvariile plantate cat mai mult si ii place sa se furiseze printre plante.

Masculii sunt mai colorati, iar femelele au corpul putin mai mare.

Reproducerea este foarte usoara. Se inmultesc si in acvariul comun dar daca acesta nu este bine plantat, puii vor fi mancati.

Depunerea are loc dimineata, femela imprastie icrele in special jos, pe substrat, unde masculul le si fecundeaza. Depunerea poate dura si 3 ore, timp in care femela poate face si 200 de oua. De preferat, partintii ar trebui mutati cu o seara inainte intr-un acvariu micut, de 25 de litri. Puii ar trebui sa iasa in cel mult 3 zile.

Poate atinge varsta de 5 ani.

brachydanio_rerio_red_glow_2