Apa de acvariu

Posted by

M-am gandit sa scriu acest articol despre apa din acvariu intrucat v-am mai spus ca vreau sa-mi cumpar un acvariu si implicit sa am grija de el, dar pentru a face acest lucru am nevoie de mult mai multe informatii care sa ma ajute sa-mi intretin acvariul in cele mai bune conditii. Si da, eu am inceput sa caut informatii despre ce apa as putea folosi in acvariu, deoarece stim cu totii ca apa de la robinet este plina de clor si de alti compusi, si de aceea aceasta apa nu reprezinta un mediu tropice pentru pesti. Totusi exista o solutie pentru ca apa de la robinet sa poata fi folosita in acvariu, dar va trebui mai intai sa treaca prin urmatoarele etape:

  • dedurizare – ceea ce inseamna scaderea duritatii apei;
  • durizare – ceea ce inseamna cresterea duritatii apei;
  • decantarea – apa se va lasa timp de 24 de ore in vase mari pentru a putea elimina surplusul de clor si de alti compusi;

Iar pentru cei interesati de acest subiect sa stiti ca mai puteti utiliza si apa de ploaie, zapada sau apa din rauri sau lacuri, cu mentiunea ca aceasta apa trebuie mai intai tratata si mai apoi poate fi buna de folosit in acvariu. Si in afara de ceea ce inseamna tratarea apei trebuie sa mai tinem cont si de alte trei caracteristici pentru a creste pestii in siguranta. Iar cele trei caracteristici despre care am amintit sunt urmatoarele:

  • temperatura;
  • culoarea;
  • mirosul;

Ceea ce trebuie sa stiti este faptul ca temperatura apei este strans legata de temperatura ambientala, de temperatura camerei unde este amplasat acvariul. Si bineinteles tot la aceasta caracteristica trebuie sa mai tineti cont si de temperatura in care pestii si plantele pot trai, caci in mare parte in functie de ei trebuie sa reglezi si temperatura apei din acvariu. O solutie pentru acesta problema poate fi incalzitorul cu termostat, deoarece acesta asigura o temperatura optima pentru acvariul tau.

Daca nu stiati pana acum culoarea apei este foarte importanta pentru pestii din acvariu si mai mult decat atat culoarea apei se poate schimba in functie de provenienta pestilor. De exemplu puteti depista culoarea apei in functie de urmatoarele:

  • daca provin din rauri cu o apa limpede, curata – apa din acvariu va fi una cat mai aproape de original, va fi una cristalina si limpede precum cea din mediul natural;
  • daca pestii provin din apa statatoare atunci culoarea apei va fi una usor galben brun sau chiar verzuie;
  • de specificat este faptul ca atunci cand apa devine verde inchis inseamna ca avem o invazie de alge in acvariu;
  • daca apa este bruna, culoarea apei este bruna inseamna ca apa din acvariu cunoaste o crestere a aciditatii apei, la fel cum daca apa devine albicioasa inseamna ca in aceasta s-au dezvoltat foarte multe microorganisme;

Cred ca nu mai este nevoie sa spun ca apa nu are miros, cred ca toata lumea stie despre acest lucru, numai ca in cazul unui acvariu plin cu pesti si plante lucrurile stau putin diferit. Si asta pentru ca apa din acvariu poate capata miros ceea ce nu este bine si bun pentru vietuitoarele din acvariu. Desi pentru majoritatea persoanelor ce detin un acvariu este stiut acest lucru mi-am zis ca ar fi cazul sa-l punctez si eu aici.