German Blue Ram (Mikrogeophagus Ramirezi)

Posted by

200841224452_apistogramma_ramirezi-maschioap-ramirezii

Provine din Venezuela si Columbia.

In general are un comportament pasnic, chiar timid, dar in perioada de imperechere poate deveni foarte agresiv si teritorial. Creste pana la 6 cm lungime. Omnivor din nastere, prefera orice tip de mancare, dar sunt inebuniti dupa hrana vie sau inghetata, dar si fulgii sunt extrem de importanti pentru masa de zi cu zi. Ap. ramirezii sunt destul de greu de intretinut daca acvariul in care stau nu este stabilizat. Ca oricare acvariu cu ciclide, trebuie sa formam un mediu cat mai natural cu cel al zonei de provenienta,asadar ascunzisurile, plantele si pietrele de decor nu ar trebui sa lipseasca. Unei perechi de apistogramma ii trebuie in jur de 80 de litri de apa (deci 40 de litri unui peste), daca nu respectam aceasta regula, sigur vom avea probleme cu comportamentul violent intrucat devine teritorial.

Masculul este cel care pazeste icrele. Daca se apropie alti pesti in preajma, va urma o adevarata bataie, miza fiind teritoriul. Femela poate depune chiar si 200 de icre, care, daca totul este bine, vor ecloza dupa patru zile. Inmultirea este destul de usoara, daca a depus o data si in acvariu se pastreaza aceleasi conditii, ramirezii vor depune in fiecare luna.

Temperatura apei trebuie sa aiba intre 26 si 30 de grade celsius. Intr-un acvariu cu M. ramirezi PH-ul trebuie sa fie intre 5,0 – 7,5.

Sinonime: Apistogramma ramirezii, Papiliochromis ramirezii, butterfly ciclid, ram.

Media de viata a unui ram este de cel putin trei ani.