Trichogaster trichopterus

Posted by

Gurami-ul face parte din familia Belontiidae si subordinul Anabantidae.
Este originar din Indonezia si Asia de Sud-Est, din apele sarace in oxigen si mlastini.
Traieste pana la 10 ani si poate atinge marimi de 12 cm. A fost descoperit la a doua jumatate a secolului XVIII si a fost unu dintre primii pesti tinuti in bazine. In Europa a fost importat pentru prima oara in anul 1896 in Germania si in Noua Zeelanda.
Este omnivor, indicat ar fi sa ii dam hrana vie cat mai diversificata, dar nu refuza nici fulgii din comert. Printre delicatesele preferate se numara grindal-ul sau artemia. De asemenea, gurami-ul mai mananca melci si alge.
Prefera apa cu o temperatura de 24-27 de grade, dar poate sta si la temperaturi mai mari fara probleme, cum ar fi la 30 de grade. Nu are nevoie de o aerare a apei in exes si nici de o filtrare puternica pentru ca el provine din ape murdare si mlastini, reusind sa se adapteze conditiilor si sa isi formeze un sistem respirator aparte numit labirint Acesta este un organ prin care poate sa respire oxigenul din aer. Din aceasta cauza, sistemul respirator este diferit decat in cazul altor pesti. Este un peste care sta fara probleme in toate tipurile de apa, dar preferabil ar fi ca ph-ul sa fie aproape de valoarea neutra, 6.5 – 8 si duritatea intre 6-17.
Este teritorial si nu trebuie sa tinem mai multi masculi de aceeasi specie pentru ca se vor bate.
Avand in vedere faptul ca gurami sunt pesti care ating 14 cm, nu este indicat sa ii tinem in acvarii mai mici de 200 de litri pentru ca nu se vor dezolta la fel de bine. Cu cat acvariul este mai mic, cu atat devin mai teritoriali, agresivi.
Desi sunt pesti rezistenti la multe boli, trebuie sa tinem cont ca la maturitate nu le place deloc sa le schimbam mediul in care traiesc.
Deosebirile dintre sexe se face relativ usor, femela este mai decolorata decat masculul, si mai bombata in zona burtii. Masculul are inotatoarea dorsala mai ascutita si mai dezvoltat si buze mai groase.
In momentul reproducerii, guramii isi fac un cuib deasupra apei din bule, care asigura oxigen icrelor.
Pentru reproducere avem nevoie de un acvariu cam de 80 de litri si o pereche de gurami de minim un an. Pentru formarea icrelor, femela trebuie hranita cat mai mult inainte cu doua saptamani de depunere cu larve de tantari si de chironomide.
Pentru ca masculul formeaza un cuib deasupra apei, trebuie sa acoperim acvariul pentru a mentine umezeala si caldura inauntru totusi, nu trebuie ca acvariul sa fie inchis ermetic pentru ca va duce la condens si automat, la distrugerea cuibului. Aerarea trebuie sa fie cat mai slaba. Depunerea dureaza cateava ore in care guramii se imbratiseaza. Aceste „ritualuri” se prelungesc putin si dupa ce femela depune. Dupa eliminarea icrelor, masculul se asigura ca femela sa nu se mai poata apropia de cuib, el ramanand cel care va avea grija de proaspatii puiuti. Din acest motiv, dupa depunere, este indicat ca femela sa fie scoasa din acvariul respectiv, iar daca nu este scoasa, in jur, trebuie sa fie cat mai multe plante pentru a-i oferi ascunzisuri. In aproximativ doua zile, puii vor iesi, iar dupa inca trei zile acestia se vor putea plimba nestingherit prin acvariu, moment in care si tatal ar trebui separat pentru a evita conumarea propriilor pui.