iaz de gradina

Ce trebuie sa stim despre proiectarea unui iaz?

Posted by

Pentru iubitorii de pesti si de acvarii nu mai este o necunoscuta faptul ca sunt atrasi de spatii de dimensiuni mari ce contin pestisori, iar daca vorbim despre un iaz cu atat mai mult. Si oricum nu este vorba numai despre acete pesoane care oricum sunt indragostite de ceea ce inseamna acvarii si pesti. Un iaz poate fi atractia tuturor, mai ales daca acesta are dimensiuni mari si forme cat mai variate.

Pe de alta parte foarte multe persoane sunt atarse de plantele si florile ce sunt la suprafata iazului, dar si pe malurile acestuia. Tocmai de aceea m-am gandit sa va ofer cateva sfaturi pe care le-am gasit si eu cu privire la proiectarea si realizarea unui iaz. Eu inca nu am un astfel de iaz, dar avand in vedere ca inca mai am cateva constructii de finalizat prin gradina ma bate gandul sa-mi realizez si eu un mini iaz, chiar daca pentru un iaz este bine sa dispui de dimensiuni cat mai mari.

Primii pasi pentru realizarea unui iaz

  • proiectarea iazului;
  • trasati conturul iazului dupa ce ati gasit locul perfect pentru iaz;
  • sapaturile iazului;
  • izolarea iazului;
  • plantarea diverselor plante in iaz;
  • aparate ce ajuta la filtrarea si oxigenarea iazului;
  • in final umplerea iazului cu pesti si ultimele retusuri pentru infrumusetare;

Si pentru a avea o analiza cat mai buna si mai detaliata a tuturor acestor lucruri am sa iau fiecare punct in parte si am sa scriu cateva cuvinte despre ele pe intelesul vostru, pe intelesul tuturor. Astfel incat ca toate astea sa va ajute sa va proiectati singuri iazul dorit in gradina/curtea voastra.

Proiectarea iazului

Primul lucru pe care trebuie sa stiti despre iaz este faptul ca dimensiunea acestuia este un element foarte important. Spre exemplu cu cat iazul are dimensiuni mari si foarte mari si de asemenea si adancimi mari, cu atat acesta va reprezenta un mediu tropice atat pentru pesti cat si pentru plantele pe care doresti sa le plantezi in iazul respectiv. Pe de alta parte fiti atenti ca nu trebuie sa plantati in apropiere de malurile iazului arbori intrucat radacinile acestora pot distruge izolatia iazului, dar si frunzele acestora odata ajunse in apa iazului vor putrezi si vor favoriza mediu tropice pentru dezvoltarea algelor.

Bineinteles daca nu va puteti lipsi de arborii din jurul iazului trebuie sa luati in calcul o munca suplimentara avand in vedere ca trebuie sa curatati apa si sa luati frunzele de acolo de cate ori este nevoie. De asemenea un alt factor important pentru proiectarea iazului este pozitionarea acestuia. Cu cat iazul va fi realizat intr-un loc in care soarele isi face simtita prezenta mult mai mult timp, cu atat nuferii vor sta infloriti o buna bucata de vreme.

Trasarea conturului iazului

Odata ce ai ales locul perfect pentru iazul tau, locul care sa tina cont de luminozitatea soarelui trebuie sa iei in calcul o forma cat mai variata a iazului. Nu cred ca v-ar face placere sa vedeti un iaz in forma de patrat sau dreptunghi (asta numai daca nu aveti o suprafata mai mare si mai bine pozitionata), ci mai degraba gasiti o deformare a aspectului formei.Cu cat iazul tau prinde forma unui iaz creat in mod natural cu atat acesta are un aspect mult mai placut si mult mai aproape de adevar.

Sapaturile iazului

Pentru cei ce inca nu stiu trebuie spus ca sapaturile iazului se vor face in cel putin trei trepte. Spre exemplu:

  • o sapatura la o adancime de 30 – 40 centrimetri;
  • o alta sapatura la o adancime de 100 – 120 centrimetri;
  • si o alta la o adancime mult mai mare sau cel putin de 150 centimetri;

In alta oridine de idei fiecare sapatura are semnificatia si utilitatea ei. De altfel sapatura de 30 – 40 centrimetri este necesara pentru asezarea plantelor de suprafata. Sapatura la o adancime de 100 – 120 centrimetri este perfecta atat pentru pesti cat si pentru nuferi si alte plante de adancime, cum ar fi: elodea, cabomba, dar si multe alte plante.

Iar sapatura de adancime de peste 150 centimetrii este necesara pentru pesti pe timpul iernii, dar si pentru pompa de filtru. De asemenea trebuie sa mai stiti faptul ca malul iazului se va realiza la o distanta de 10 – 15 cm de apa de la buza malului, astfel pestii vor fi impiedicati sa sara pe mal dupa insecte.

Izolarea

Pentru izolarea iazului veti avea nevoie de o serie de materiale, cum ar fi:

  • folie PVC de diferite grosimi sau membrana epdm Firestone;
  • material geotextil (un fel de plasa) pentru protectie;
  • pietre de mari dimensiuni, cum sunt pietrele de rau care se gasesc in natura;
  • pentru mal veti folosi surplusul de izolatie si de material geotextil ce a ramas pe dinafara, astfel le veti ingropa si veti forma malurile; mai apoi amenajati malurile cu piatra de rau si piatra cubica;

Aparate ce ajuta la filtrarea si oxigenarea iazului

  • filtru pentru iaz cu lampa UV (lampa va ajuta sa scapati de alge);
  • pompa de evacuare
  • suplimentarea filtrelor pentru oxigenarea apei;

Plantarea diverselor plante in iaz

  • pentru plantarea acestora folositi saculeti sau cosulete din comert;
  • pamant special pentru iaz, ce nu se dizolva usor;
  • pentru plantare este nevoie ca in cosulet sa asezati un strat de pietre, apoi un strat de pamant unde sa ajezati plantele si in final un alt strat de pietre care sa protezeze risipirea pamantului in apa si ridicarea plantelor din apa;

Tot in aceasta etapa trebuie sa luati in calcul ca dupa cateva zile va trebui sa evacuati apa din iaz pentru a scapa de toate impuritatile ce s-au strans in urma amenajarii acestuia.

Iar in final umplerea iazului cu pesti si ultimele retusuri pentru infrumusetare – ce este drept se vor aduce pesti in iaz dupa cel putin trei luni de la data in care iazul a fost realizat si umplut cu apa. Astfel in tot acest timp iazul va deveni un mediu optim pentru pesti si siguranta acestuia. Iar ca o protectie si siguranta pentru copii vostri sau ai apropiatilor puteti amplasa de jur imprejurul iazului un gardulet de minimi 1 metru, cu o poarte si un lacat.