Rolul stresului in bolile pestilor

Posted by

Stresul este o afectiune din cauza careia un animal nu este in masura sa mentina o stare fiziologica normala datorita unor factori negativi care afecteaza bunastarea lui.

In ceea ce priveste pestii, stresul este cauzat de plasarea unui peste intr-o situatie care este dincolo de nivelul sau normal de toleranta. Mai jos sunt enumerate cateva exemple de lucruri care pot cauza stresul (stresori)

  • Stresori chimici

1.Calitatea slaba a apei – oxigen scazut, pH necorespunzator

2.Poluarea apei – poluare intentionata – tratamente chimice

poluarea neintentionata – spray de insecte

3.Compozitia si structura dietei – tipul de proteine, aminoacizi

  • Stesori biologici

1.Densitatea populatiei – aglomerarea

2.Diverse specii de pesti – agresivitatea, teritorialitatea

3.Microorganismele – patogene si nepatogene

4.Macroorganismele – paraziti interni sau externi

  • Stresori fizici

1.Temperatura – acesta este unul dintre cele mai importante aspecte ce influenteaza sanatatea si imunitatea pestelui

2.Lumina

3.Sunetele

4.Gaze dizolvate

Un animal este capabil sa reziste la stres o perioada finita de timp. In acest interval, acesta se poate arata si comporta normal, dar epuizeaza rezervele de energie. Nu toti pestii se imbolnavesc si mor atunci cand apare un focar de boala. Exista multi factori care influenteaza modul in care micile inotatoare raspund la un potential patogen. Agentul patogen (bacterii,paraziti sau virusi) trebuie sa capabili de a provoca boala. Mai apoi, gazda (pestele) trebuie sa fie intr-o stare sensibila si conditiile din acvariu trebuie sa fie ,,favorabile” pentru a declansa boala.

Cheia pentru prevenirea stresului este o buna organizare, un bun management. Acest lucru inseamna a mentine apa calitatea apei la un nivel cat mai inalt, a pune la punct o dieta potrivita pentru pestii tai si a tine intreg acvariul curat.

Buna calitate a apei implica prevenirea acumularii de resturi organice, mentinerea pH-ului si a temperaturii la un nivel adecvat speciei. De asemenea, un lucru foarte importat este ca nivelul de oxigen sa fie de cel putin 5g/l.

O dieta potrivita este un regim alimentar care indeplineste cerintele nutritive ale pestelui. Completarea dietei cu legume proaspete si hrana vie este o modalitate buna de a oferi un regim alimentar echilibrat.

Ingrijirea acvariului este obligatorie. Resturi organice care se acumuleaza pe fundul acvariului reprezinta un mediu excelent pentru reproducerea bacteriilor. Eliminarea cat mai deasa a acestor acumulari reduce riscul de imbolnavire a pestilor.