Despre ph si duritate

Posted by

Este foarte important ca inaintea achzitionarii unui peste sa ne informam despre el, despre familia din care face parte, dar si de ambientul natural din care provine. Aceste informatii ne ajuta sa intelegem mai bine cam ce tip de mediu sa ii formam.
Dupa ciclarea acvariului, este indicat ca inaintea achizitionarii pestilor sa facem cateva teste de apa. Astfel, putem afla tipul de apa pe care o avem ( calcaroasa, moale, acida…) si de aici ne putem orienta spre speciile dorite.
Ph-ul arata alcalinitatea sau aciditatea apei. Atunci cand ph-ul este mic, in apa se afla o cantitate mare de ioni de hidrogen, automat, apa fiind mai acida. Ph-ul scazut indica o apa acida.
Cand ph-ul indica o valoare mai mare de 7 ( ph-7 este considerata o valoare normala, neutra), apa este una alcalina.
Daca avem pesti pretentiosi, este indicat sa se faca teste de apa saptamanal, pentru a supraveghea valoarea ph-ului. O schimbare brusca poate cauza stres, lucru care duce, in multe cazuri, la moartea pestelui, la „o moarte subita„. Cand apa sufera o schimbare de ph brusca, aceasta isi schimba culoarea.
Este bine de stiut faptul ca cu cat ph-ul este mai mare, cu atat amoniacul devine mai toxic. De asemenea, mizeria care se descompune in substrat scade ph-ul, deci automat, apa va fi mai acida.
Important!: Buturuga, lemnul, pietrele calcaroase, aerarea apei, co2-ul si produsele din comert afecteaza ph-ul si kH-ul apei.
Ph:
– pesti de apa dulce => 6.5 – 7.5
– ciclide africane => 7.8 – 8.5
– plante de apa dulce si discusi => 6.0 – 7.5
– pesti de apa salmastra => 7.5 – 8.4
– iazuri => 6.5 – 7.5

Duritate:
– pesti de apa dulce => 4 – 8 KH
– ciclide africane => 10 – 18 KH
– plante de apa dulce si discusi => 3 – 8 KH
– pesti de apa salmastra => 10 – 18 KH
– iazuri => 4 – 8 KH