Poeciliidae reticulatus

Posted by

Guppy (poecilia reticulata) sunt probabil unii dintre cei mai recomandati pesti pentru incepatori din cauza ca nu sunt pretentiosi si sunt usor de ingrijit, avand nevoie de mult mai putin timp dedicat ingrijirii, decat in cazul altor pesti de apa dulce. Foarte multi dintre noi am ales guppy ca primii pestisori din cauza coloritului aparte. Este interesant faptul ca desi multi guppy arata asemanator, totusi, niciunul nu este la fel. Deosebirea dintre sexe se face foarte usor, atat cand pestele este matur, cat si atunci cand este pui. La maturitate, femela este mai mare decat masculul, atingand aproximativ 5-6 cm. Coloritul cozii este mai slab, multe dintre guppite avand coada doar transparenta.
Masculul este mult mai colorat decat femela, dar atinge doar 3-4 cm, iar corpul ii este mai alungit. In functie de culoarea si forma cozii pestelui, ne putem da seama carui tip de rasa ii apartine.
Desi ochii nostri prefera sa vada mai mult un mascul decat o femela, totusi femelele sunt pentru ei adevarate zeitati in fata carora danseaza toata ziua. Dansul este foarte important, masculii etalandu-si astfel frumusetea si sexualitatea. Ideea este simpla: masculul danseaza in fata femelei pana aceasta se lasa cucerita. Totusi, sunt cazuri in care guppita nu se lasa impresionata de dans, iar masculul este nevoit sa isi incerce norocul la alte „fete”. Daca masculul sta retras si nu arata semne ca ar dori sa se imperecheze, inseamna ca are o problema sau este bolnav si trebuie supravegheat intr-un mod special.
Guppy prefeta apa al carui ph sa fie in jur de 6.5 – 7 si putin mai dura, dar pot sta si in cea neutra. Fiind pesti vivipari, se vor inmulti foarte repede, asa ca este recomandat schimbul de apa la saptamana(20% din apa acvariului), pentru ca altfel pot deveni foarte murdari. Guppitele nasc intre 20-100 de pui, dar de cele mai multe ori, parintii isi mananca puii. Pentru a evita acest lucru, este indicat sa punem in acvariu cat mai multe ascunzisuri iar acvariul sa fie cat mai planat. Folosirea plantelor plutitoare sunt foarte indicate in acest caz, fiind o ascunzatoare foarte buna pentru pui. Puii trebuie hraniti abia dupa a doua zi dupa nastere.
In ceea ce priveste temparatura apei, cu cat apa este mai rece, cu atat pestii sunt mai putin activi. Temperatura optima este in jur de 23 de grade.
Speranta de viata a guppilor este de circa doi ani, dar sunt si exemplare care pot depasi cu usurinta aceasta varsta.
Sunt originari din Amazon, America de Sud, Venezuela, nordul Braziliei.
Alte denumiri: Poeciliides reticulatus, Lebistes reticulatus, Lebistes poeciliides, Haridichthys reticulatus, Poecilia reticulatus, Lebistes poeciloides, Heterandria guppy, Girardinus guppii, Acanthophacelus guppii, Girardinus reticulatus.
… Iar in continuare, un filmulet educativ, interesant si dragut.Enjoy!
NASTEREA LA GUPPY