crap koi

Cate ceva despre crapi koi pentru iazul tau

Posted by

Dupa cum stii si tu deja acest tip de peste, aceata specie este perfecta pentru iazuri, iazul reprezentand un mediu tropice pentru acest peste. Originar din tinuturile cuprinse intre Asia de Est, lacul Aral, Marea Caspica si Marea Neagra. Inca din cele mai vechi timpuri acest tip de pesti a fost selectionat din China si Japonia si adapostiti in fantanile arteziene de la diferite palate, care isi doreau genul de pesti jucausi si cat se poate de viu colorati.

Ceea ce ar mai trebui sa mai stim despre acesti pesti este faptul ca in limba japoneza – koi este definit (reprezinta) dragostea, afectiunea, dar si un simbol al prieteniei. Iar in alte tari din Orient, acestia mai reprezinta si bunatatea. Primele tari unde au ajuns crapul koi in Europa au fost: Olanda, Anglia, Germania, Italia, Ungaria si nu de foarte mult timp si la noi in Romania.

Insa primele specii de carp koi au fost:

  • Shusui;
  • Asagi;
  • Tancho;
  • Kohaku;
  • Bekko;
  • Koramo, dar si altele;

Insa de cele mai multe ori astazi intalnim acesti pesti minunati in nuante de: alb, rosu, negru, galben, crem, dar si albastru. Numai ca din aceasta pricina, acestia ajung foarte des prada pentru alte specii de pesti. Un alt lucru important consta in faptul ca aceasta specie de pesti – crapi koi pot fi crescuti in bazine de 4 pana la 100 mp, avand de asemenea sisteme de filtrare.

De altfel un crap koi matur poate avea o lungime cuprinsa intre 60 si pana la 90 centimentri, dar este posibil ca unele exemplare sa ajunga si la o lungime de 150 de centimetri. Legat de varsta acestora, ei traiesc intre 15 si 40 de ani. Cat despre hrana crapului koi este bine sa stii ca acesta este omnivor, dar poate consuma si furaje combinate.

Un aspect de luat in calcul este faptul ca intr-o oarecare masura hrana pestilor schimba coloritul acestora. Si bineinteles acest tip de peste se poate reproduce in perioada mai – iunie – iulie.