Betta Splendens

Posted by

betta_splendens

Pestele Betta face parte din familia Anabantidae si provine din baltile calde din sud-estul Asiei, Thailanda, Vietnam.

Nu are nicio preferinta in ceea ce priveste duritatea sau ph-ul apei. Este un peste care atinge 8 cm. Betta face parte din asa numita familie a pestilor cu labirint. Acesta este un organ care permite pestelui sa respire aer la suprafata apei, astfel pestele rezista si in ape slab oxigenate.

Masculii sunt foarte teritoriali, iar daca in acvariu vor fi doua exemplare masculine, acestia se vor bate pana unul dintre ei moare.

Nu este un peste pretentios si poate fi tinut in boluri sau recipiente foarte mici, fara a avea nevoie de vreo aerisire, din aceasta cauza terbuie sa facem dese schimburi de apa. Daca pestele sta pe fundul vasului, retras, inseamna ca apa trebuie schimbata, insa trebuie tinut cont de temperatura apei. Fiind pus intr-un vas mic, este dificil sa schimbam apa fara a schimba si temperatura. Aceasta trebuie sa fie de 26-29 de grade. O temperatura sub 22 de grade ii poate provoca moartea. Totusi, multi prefera sa tina pestele la temperaturi mai mici de 28 de grade pentru ca, se pare ca pestele traieste mai mult. La Betta se recomanda ca la fiecare schimb de apa sa se adauge o lingura de sare neiodata la 4 litri de apa.

Cand un Betta se vede intr-o oglinda, comportamentul lui se schimba, facand un adevarat show in timp ce isi intinde inotatoarele si isi intensifica culoarea.

Ca hrana trebuie sa ii dam rame taiate si bine spalate, larve de insecte, creveti, viermisori, ficat de pui, mici bucati de carne de vita cruda, daphine vie sau congelata si i se mai poate da si hrana uscata, fulgi dar asta ca supliment la cea vie. Este bine ca pestele sa fie hranit de mai multe ori pe zi si trebuie evitata hrana in exces care va duce la imbolnavirea pestelui. Trebuie sa i se asigure si vegetale pentru a prevenii blocajele intestinale. Se pot folosi fulgi cu spirulina sau funze de salata.

Speranta de viata a unui Betta este de doi, trei ani, dar se pare ca masculii traiesc mai mult decat femelele.

Inotatoarele sunt mai lungi la masculi decat la femele, iar coloritul este mai aprins. Masculii sunt agresivi, mai ales cu ceilalti masculi din aceeasi specie, au obiceiul de a musca aripioarele altor pesti, in special pestilor mai mici decat ei, pana acestia mor. Femelele nu sunt prea colorate si au aripioare mai scurte decat masculii. Cand o femela prezinta pe corp dungi orizontale inseamna ca este gata de imperechere.

Pentru inmultire, temperatura nu trebuie sa scada de 28 de grade. Se inmultesc prin icre. Este indicat cu doua saptamani inainte de imperechere sa fie hraniti cu hrana vie. Un acvariu de 25 de litri, setat la o temperatura ridicata este tocmai bun pentru proaspetii parinti. Filtrarea nu este neaparat necesara dar in acvariu trebuie sa existe plante plutitoare. De ele masculul isi va fixa cuibul de spuma.

Dupa ce femela elibereaza ouale, masculul le fertilizeaza si le pune in cuib.

La inceput, este posibil ca masculul sau femela sa mananca ouale, dar cu cat se vor imperechea mai mult, cu atat isi vor manca icrele mai putin. Dupa ce icrele sunt puse in cuib, este bine ca femela sa fie scoasa si mutata inapoi in acvariu deoarece masculul isi va pazi cuibul. Odata ce puii incep sa inoate, masculul poate fi indepartat.