Barbus Tetrazona – Tiger Barbs

Posted by

Barbus Tetrazona numiti si Tiger Barb fac parte din familia Cyprinidae

Este un peste de apa dulce  din Asia de Sud-Est in general Idonezia , Borneo, Thailanda, Malaezia. si Sumatra ( de aici unii acvaristi ii numesc si Sumatrani ) .

Avand nuante de culori de la negru la rosu , verde , galben si auriu dar si fiind un peste care in general se gaseste in bancuri de minim 5-7 exemplare Tiger Barb a fost un peste popular in randul acvaristilor fiind comercializati in intreaga lume

In general prefera temperaturi intre 22-26 grade cu un Ph intre 6,5 – 7.5. Nu pot resista la temperaturi mai mici 18 °C sau mai mari de 32 °C

Hranirea

Este un peste omnivor , mannca orice i se da , prefera hrana vie. Tubi sint perfecti pentru acest peste , maninca cu placere si artemia, larve, inima de vita si funze de salata si spanac oparite. Ii plac foarte mult si puii viviparilor .

Ingrijirea

Barbus Tetrazona este unul dintre pestii cei mai usor de intretinut. Prefera acvarii bine plantate si sa fie in numar de cel putin 5-7 .Este un asa numit „schooling fish” (peste de banc) , se simte bine si in siguranta cand este in numere mai mari .

Compatibilitate

Are obiceiul de a ciupi inotatoarele altor pesti si poate fi chiar agresiv atunci cand se tin in acvarii comunitare in grupuri de mai putin 5 exemplare , din acesta cauza nu trebuie tinut cu pesti foarte docili sau cu inotatoare lungi. Deasemenea este foarte activ si poate deranja si stresa alti pesti.
Uni dintre cei mai buni companioni ai Tetrazonelor sunt Botia ( Chromobotia macracanthus ) cu care se poate spune ca de multe ori formeaza un banc , Tetrazonele comporatandu-se de multe ori ca Botia si invers.

Inmultirea

Tetrazonele de obicei atinge maturitatea sexuala la o lungime 2-3 cm sau la aproximativ 6-7 saptamani de la nastere. Masculul afiseaza o culoare rosie aprins pe aripioare si bot, in timp ce femela tine sa fie mai rotunda in regiunea abdominala si este foarte putin colorat.
Barbus tetrazona pot ajunge la o lungime de 5-6 cm.

In cadrul procesului de depunere, masculul se ataseaza de femela cu aripioare sale timp in care icrele si laptii sunt eliberate pe substrat.
Acest comportament poate dura mai multe ore sau pana cand toate icrele sunt eliberate. Pot aparea pana la 200-300 de icre la o singura depunere
Plantele sau radacinile sunt adesea alese de femele pentru depunerea icrelor

Perechile de pesti alese pentru reproducere se recoamanda a fi alimentate cu o dieta de viermi rosii congelati, viermi tubifex sau fulgi de 2 sau de 3 ori pe zi pana la satietate pentru o perioada de doua saptamani.

Masculul si femela se muta intr-un bazin-maternitate de 40 de litri, cu putina aerare. O perie de plastic mare si rigida, plasata cu tepii in sus, este foarte buna pentru utilizarea drept substrat de depunere a icrelor.
Dupa depunerea icrelor este indicat ca masculul si femela se scosi din acvariul-maternitate.

In cazul unei temperaturi constante de 25°C-27°C. increle ar putea ecloza in minim trei zile,
Puii nou eclozati nu pot inoata timp de doua-trei zile, si se hranesc din sacul matern in care au stat pana atunci
La maxim trei zile dupa eclozare ,puii pot fi hraniti de preferat cu artemia proaspat eclozata , sau micro-hrana.
Se recomanda a nu se hranii in exces puii de tetrazona pentru a evita cresterea nivelului de amoniac , acest lucru ducand la moartea puilor.