Acvarii cu pesti versus terarii cu reptile

Posted by

Ca un crescator de pesti si de reptile am numai pareri bune despre ambele pasiuni: acvaristica si teraristica, insa astazi o sa facem o comparatie intre cele doua astfel incat voi, incepatorii, sa va faceti o idee despe ambele lumi.

Acvaristica nu inseamna neaparat pestisorii din acvariu, reprezinta o lume silentioasa formata din pesti, plante, melci si diferite nevertebrate, chiar si bacterii (despre care am vorbit in articole precedente), trebuie sa gasim echilibrul perfect astfel incat pestisorii si plantele sa fie sanatosi si sa se dezvolte bine. Daca ii neglijam si nu le facem curat, filtrul nu mai face fata, in apa apare o cantitate mare de dejectii care vor ucide pestii si plantele, acestea la randul lor se vor descompune, iar acvariul va fi plin de pesti morti si alge, va mirosi neplacut si in loc de un mediu relaxant va fi un cimitir. Acvaristica presupune o investitie financiara constanta, pasiune, timp si determinare, fara toate acestea nu o sa aveti acele acvarii minunate pe care le vedeti in filmuletele de pe internet care ulterior va determina pe voi sa va cumparati un acvariu.

Teraristica este la polul opus, in tara noastra deocamdata consta in reptile sau arahnide sau diferite insecte (hisseri, calugarite sau insecte bat). Terariul este un habitat care trebuie sa imite perfect conditiile din natura ale animalului respectiv, cel mai greu este de mentinut umiditatea constanta si aerisirea impotriva mucegaiului care este fatal animalelor. Mucegaiul este o ciuperca care se reproduce prin spori, acestia sunt inhalati de animal, ii ajung in plamani si ii provoaca probleme respiratorii grave, ulterior moartea. Teraristica nu este la fel de costisitoare, singura investitie e in animal si in terariu (pe care va recomand sa il cumparti de la un profesionist, nu sa va chinuiti voi sa il faceti pentru ca in mod sigur va iesi ceva prost din cauza lipsei de experienta) si ocazional trebuie sa mai schimbati un bec daca se arde. Pasionatii in domeniul teraristicii sunt mai putini la noi in tara pentru ca nu prea este promovata aceasta pasiune, dar cei care isi fac curaj si intra in aceasta lume sunt captivati si devin imediat pasionati. Foarte repede o sa treceti peste frica de serpi si tarantule, tot ce trebuie sa faceti este sa aveti incredere in voi si sa le acordati o sansa.

Sper ca aceasta scurta comparatie va ajutat sa va documentati in continuare despre aceste 2 pasiuni, este imposibil sa nu va regasiti in una din ele. Pe oricare o veti alege prima si poate cel mai important sfat pe care pot sa vi-l dau este „documentati-va inainte de a face un nou pas, cititi foarte mult si sa ii intrebati pe cei cu mai multa experienta, crescatori experimentati nu se vor supara, ba mai mult va vor incuraja in noua voastra pasiune”. Eu sunt deschis la orce intrebari sau probleme ati avea asa ca nu ezitati sa imi puneti intrebari.

In ultima luna am incercat sa combin cele 2 lumi intr-un habitat numit paludariu care este un terariu mare cu un acvariu pe centru. In acest habitat poti creste si animale terestre si pesti in acelasi timp, este foarte complex si numai pentru avansati, asa ca o sa discutam despre el in articole viitoare.