Sfaturi utile pentru constructie piscine si intretinerea acestora!

Posted by

Nimic nu se compara cu un weekend binemeritat la piscina, alaturi de prieteni si familie pentru a alunga stresul. Este cu atat mai bine cand ai propria piscina in gradina si poti sa beneficiezi de ea, ori de cate ori doresti. Piscine-concept.ro este un leader in randul firmelor romanesti care se ocupa cu construirea si comercializarea piscinelor, atat a celor “portabile”, cat si pentru executia piscinelor subterane din beton.

Inainte de a ne apuca sa investim intr-o piscina, este bine sa ne sfatuim cu un specialist in privinta dimensiunii si a locului unde urmeaza sa punem piscina. 

Exista sfaturi importante pentru constructie piscine si alegerea lor, pe care le vom dezvalui mai jos:

Exita 3 tipuri de piscina: piscina ingropata, semi-ingropata si in afara solului. Ce piscina sa alegem?

Piscina ingropata (sau sapata): confort si longevitate inegalate!

Cu o instalare solida si permanenta, piscina ingropata are avantajul de a se integra perfect in terenul dvs. Dotata cu o mare stabilitate, aceasta se integreaza atat din punct de vedere estetic, cat si tehnic. Alegerea unei piscine ingropate este o investitie totusi mare daca doriti sa dispuneti de o suprafata de inot superioara celor propuse de piscinele in afara solului. Cu atat mai mult cu cat se stie ca achizitia unei piscine ingropate adauga un  plus de valoare imobiliara proprietatii.

Piscina semi-ingropata (sau semi-sapata): adaptata pentru orice tip de teren!

La fel ca si piscina ingropata, cea semi-ingropata este solida si apreciata pentru aspectul sau. Si aceasta implica anumite demersuri administrative si aduce o valoare extra imobiliara terenului. Asa cum o spune si numele, piscina „semi-ingropata„ prezinta o parte in afara solului si o parte ingropata. Acest tip de piscina este recomandat pentru terenurile dificile, integrandu-se, cu cele mai mici costuri, intr-un teren in panta sau denivelat. Cat costa o piscina semi-ingropata? Va trebui sa aveti in vedere un buget asemanator celui pentru o piscina ingropata. 

Piscina in afara solului: usor de transportat

Mai ieftina si mai rapid de instalat decat o piscina ingropata, piscina in afara solului continua sa seduca numerosi proprietari (si locatari) pentru usurinta in utilizare si de transport. Piscina in afara solului poate fi un bun prim pas pentru o persoana care doreste sa se balaceasca fara sa modifice aspectul gradinii.

Exista tot felul de marimi de bazin. Dimensiunile si forma sunt parametri la care trebuie sa va ganditi bine deoarece acestia determina utilizarea pe care i-o veti da piscinei. Nu va ramane decat sa va ganditi ce tip de balaceala si de activitati doriti sa aveti. In acest sens, daca va ganditi la inotul sportiv, aveti in vedere o lungime sau un culoar de inot. Invers, daca doriti o piscina in primul rand pentru relaxare si pentru a va racori, poate ca o piscina mica va va fi suficienta. Totul depinde si de suma pe care sunteti gata sa o cheltuiti pentru piscina dvs., si de suprafata de teren.

Ce dimensiuni au piscinele?

-Piscina de marime standard: are in jur de 32m²;

-Mini piscina: sub 10m²;

-Culoar de inot (inot sportiv): incepand cu 10m lungime.

Pentru ca apa din piscina sa fie curata si limpede, intretinerea acesteia este indispensabila. Pentru aceasta, trebuie sa va bazati 80% pe sistemul de filtrare si 20% pe produsele de tratare de calitate.

Exista mai multe tipuri de filtre care sunt elementul principal al sistemului de filtrare al caror criteriu de alegere se poate baza pe finetea filtrarii, pe timpul de intretinere sau pe consumul de apa:

-filtrarea cu nisip;

-filtrarea cu cartuse;

-filtrarea cu buzunare;

-filtrarea cu diatomee;

-filtrarea cu spartura de sticla.

Intretinerea piscinei nu tine doar de aspectul estetic al acesteia, ci este o operatiune esentiala pentru a ne mentine sanatatea. Exista numeroase bacterii sau ciuperci care se formeaza si se multiplica in mediile umede, la temperaturi ridicate, iar ele pot cauza o serie de afectiuni periculoase sau neplacute. 

Pentru a preveni aparitia si raspandirea unor boli, piscinele trebuie sa utilizeze pentru imbaiere numai apa potabila si sa fie prevazute cu sisteme de filtrare si dezinfectie a apei. Reglementarile legale pentru piscinele publice sunt si mai stricte, iar unele unitati si-au creat si un set propriu de reguli, astfel incat apa din piscina sa ramana cat mai curata.

In cazul strandurilor sau al piscinelor publice, sunt necesare buletinele de analiza a apei, care ofera detalii despre concentratia de clor din apa, periodicitatea de primenire a apei, precum si modalitatea de filtrare si dezinfectie folosita. Exista, de asemenea, si reglementari privind numarul maxim de persoane care pot intra in apa, precum si dispozitii legate de igiena piscinelor. Legea cere ca unitatile sa fie dotate cu dusuri, iar accesul persoanelor cu boli transmisibile, plagi deschise, dermite sau dermatoze sa fie restrictionat.

Igienizarea apei din piscina se face, de regula, cu clor. Acesta are trei functii: dezinfecteaza apa, distrugand germenii si bacteriile, oxideaza si inhiba dezvoltarea algelor. Insa clorul are efecte adverse pentru organismul nostru: are un miros puternic, cauzeaza alergii, poate favoriza aparitia conjunctivitelor si este una dintre substantele cancerigene. In plus, expunerea prelungita in apa cu clor accelereaza imbatranirea pielii si uscarea parului, iar in timp duce la aparitia ridurilor.

De aceea, apa din piscine trebuie sa fie curatata corect, dar nu excesiv de mult. Unele operatiuni de intretinere presupun doar adunarea frunzelor sau a impuritatilor de la suprafata apei, astfel incat nu va fi nevoie sa adaugati clor saptamanal, pentru a dezinfecta apa. Un filtru de piscina sau o pompa de piscina va ajuta la recircularea si dezinfectarea apei, astfel incat aceasta sa fie sigura pentru intreaga familie.

Daca aveti acasa o pisicina gonflabila, capacitatea redusa a acesteia face mai usoara inlocuirea apei. Ai grija insa sa folositi doar apa potabila si, chiar si atunci cand mergi la plaja cu ea, evitati sa o umpleti din apa marii, intrucat aceasta poate fi deja contaminata cu bacterii sau microbi care se inmultesc rapid atunci cand apa se incalzeste. Este mai usor sa intretineti o piscina tinand cont de aceste sfaturi utile!